Shigeru Ban’dan Fuji Dağı’na Saygı Duruşu

Shigeru Ban’ın tasarlamış olduğu, Fuji Dağı’nın Japonya için değerini sembolik olarak yansıtan Fuji Dağı Dünya Mirası Merkezi, kapılarını ziyaretçilere açtı.

Fotoğraflar: Designboom

Fuji Dağı Dünya Mirası Merkezi, simetrisi ve dinginliği ile ünlü dağın önemini gelecek nesillere anlatabilmeyi amaçlıyor. Dört bin üç yüz metre karelik kompleks, içerisinde Fuji Dağı’nın panoramik manzaralarını sunan bir gözlem salonu bulunduruyor.

Shigeru Ban’ın tasarladığı, seyir kulesine çıkan yüz doksan üç metrelik spiral merdiven ile, dağ tırmanışı deneyiminin ziyaretçilere yaşatılması amaçlandı.

Shigeru Ban, iki yüz otuz sekiz ayrı proje arasından seçilen çalışmasını şöyle açıklıyor:

Benim dışımda (yarışmaya öneri yollayan) herkes, Fuji Dağı’nı andıran bir çatı tasarladı. Ben ise projenin önünde Fuji Dağı dururken böyle bir rekabetin imkansız olduğunu düşündüm. Dolayısıyla bunu tersi yönde yaptım. İçeride, Fuji Dağı’nı tırmanıyormuşçasına bir deneyim yaşanıyor. Yamaç boyunca, dağın çok güzel bir projeksiyonunu elde ettik. Tırmanırken, Fuji Dağı’nın farklı yüksekliklerinden güzel görüntülerini göreceksiniz. Yamaç sonunda ise, en üst katta, bir “resim penceresi” gibi dağın kendisini bir çerçeve içine alan bir çatı katı bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın