Yeniden Dökülen İlhan Koman Heykeli Yerine Dönmeyi Bekliyor

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi başlattığı kampanya sonucu Seğmenler Parkı’nda çalınan İlhan Koman heykelinin bronz olarak tekrar dökümü yapıldı. Yeniden yapılan heykel, izin verilmesi halinde yerine konulacak.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi başlattığı kampanya sonucu Seğmenler Parkı’nda çalınan İlhan Koman heykelinin bronz olarak tekrar dökümü yapıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, heykelin Büyükşehir Belediyesi’nin izin vermesi durumunda eski yerine konulacağını, aksi halde ise ilçe belediyelerine başvurulacağını bildirdi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İlçe belediyelerinin de izin vermemesi durumunda ise heykelin sanattan anlayan bir yönetici gelene kadar da Picasso’nun Guernica’sı gibi sürgünde kalacağını söyledi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Seğmenler Parkı’ndan çalınan, başlatılan kampanyayla bronz olarak dökülen İlhan Koman Heykeli’ne ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, 42. Dönem Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ve Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi’nden Erdal Duman katıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, heykelin çalınmasını ve sonrasında yaşanan süreci şöyle anlattı. “Bizden ülkemiz ve Başkent’imizden çok fazla şey alındı. Kentimiz ve ülkemiz oldukça fazla tahribat yaşadı. Bu tahribatlardan birisi de geçtiğimiz Mayıs ayında Seğmenler Parkı’nda bulunan İlhan Koman heykelinin çalınmasıydı. Bronz döküm bir heykeldi çok ağırdı nasıl çalındı bilemiyoruz. Biz o süreçte bunu kamuoyunun gündemine taşıdık ve Melih Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunduk. Çünkü orası Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeydi ve orada bir güvenlik vardı orada yaşayan insanlar parktaki heykelin kaybolduğunu görünce güvenliğe soruyorlar. Güvenlikçiler de ‘Büyükşehir’in görevlileri tarafından bakıma alındı” diyor. Bunların hepsi Büyükşehir Belediyesi tarafından inkar edildi ve İlhan Koman heykeli bir anda kayboldu. Suç duyularımız, başvurularımız, Başkent Dayanışması ile birlikte yaptığımız bütün eylemliliklerin sonucunda İlhan Koman heykeli bulunamadı. Minareyi çalan kılıfına uydurmuştu. Başkent Dayanışması Seğmenler Parkı’nda bir forum gerçekleştirmişti. O forum sürecinde aslında tahrip edilen, eksiltilenlere dair yeni bir onarım yeni bir bakış açısıyla yeniden yaralarını sarmak üzere bir fikir ortaya çıktı.”

Bağışçılar arasında çocuklar da var

Galeri Nev ve heykelin kaidesini tasarlayan mimar Ali Artun’un girişimleri ile İlhan Koman heykelinin kalıplarının İtalya’dan getirildiğini anımsatan Candan, şunları söyledi:

“Heykelin yeniden dökümünün sağlanması için Galeri Nev, Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi ve Mimarlar Odası Ankara şubesi olarak harekete geçtik. Sanatçılar yen,iden döküm için 30 bin liraya ihtiyacımız olduğunu ilettiler. Bağışlar Mimarlar Odası Ankara Şubesi hesabında toplandı. İnsanlar bağış yaptılar. İhtiyaç olan para toplandı ve heykelin yeniden dökümü yapıldı. 86 bağışçımız toplamda 35 bin 151 lira bağış yatırdı. 30 bin lirası heykelin bronz dökümü için harcandı. 5 bin 151 lirası her bir bağışçı için plaket yapılması ve heykelin hikayesinin yazılacağı plaket için harcanacak. 86 bağışçımız arasında sanatçılar, mimarlar, firmalar var. Ankara’nın yeniden onarılmasın da ve sanatın kentin hayatına yeniden işlemesinde bu 86 kişinin katkısı çok önemli. Bu nedenle bu isimlerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bağışçılar arasında 4 çocuk var. Koman heykelinin kaidesi Seğmenler Parkı’nda ve yerine konulması için Büyükşehir Belediyesi’nin izin vermesi gerekiyor.”

Mustafa Tuna’nın sanatla sınavı

Candan, bu kapsamda geçtiğimiz Pazartesi Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’dan randevu istediklerini belirterek, “Hem Gökçek dönemi hasar tespitini konuşmak, kente dair gelişmeleri ifade etmek üzere hem de aslında bu heykelin yerine konulması için randevu bekliyorduk. Henüz bu gerçekleşmediği için zaman da çok sınırlı olduğu için geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı’nı aradık ve bu talebimizi sözlü olarak ilettik. Yazılı olarak iletmemizi istediler, yazılı olarak ta bugün ilettik. Onlardan gelecek cevabı bekliyoruz bu heykelin gerçek yerinin, ilk koyulduğu yer olduğunu düşünüyoruz. İzin verilirse oraya koyacağız. Melih Gökçek’in ilk göreve geldiğinde sanatın içine tükürmüştü. İlhan koman Heykeli’nin Seğmenler Parkı’na koyulması süreci şimdi Mustafa Tuna’nın önünde. Pazar günü heykelin seğmenlerde açılışını yapacağız. Çünkü bu heykel 31 Aralık 1992 tarihinde, Ankara halkına yılbaşı armağanı olarak hediye edildi. 31 Aralık’ta saat 12’de seğmenler Parkı’nda bu töreni gerçekleştirmek istiyoruz. Bu tören’de 31 Aralık 1992 yılında heykelin kentlilerle buluşmasında büyük emeği olan Ali Artun, Timur Erkman ve Murat Karayalçınla birlikte olmaktan da mutluluk duyacağız.”

Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi’nden Erdal Duman ise 91 yılında bir çok heykelinde kaybolduğuna ve yıkıldığına dikkat çekerek, “Biz bu heykeli geri getirdiğimizde kaybettiğimiz tüm heykelleri kazanmışız gibi olacak. Bu ifade özgürlüğümüzü tekrar kazanma mücadelenin kendisidir. Bu heykel alçı modeli İtalya’dan gelmişti. İtalya’da yapıldığı sürecin aynısı izlendi tekrar silikon kalıba alındı ve oradan bronz olarak üretildi. Aynı şekilde de yerine konulacak” diye konuştu.

Bağışçı listesi

İlhan Koman Heykeli bağışçıları şu isimlerden oluşuyor:

“Mustafa Kemal Yurttaş, Tezcan Karakuş Candan, Aytek İtez, Ali Artun, Lale Sevinç Ataman, Gülen Saran, Tevfik Terzi, Murat Başman, Hazeli Akgöl, Osman Suat Özçelebi, Elif Özçelebi Ferah, Mehmet Melih Güneş, Zeynep Önen Özveren, Kalbiye Yalaz, Bahar Yeşim Şengil, Gülfer Erdoğan Arıkoğlu, Serpil Güçlü, Seyit Ali Aydın, Gürbüz Efendi, Nevin Apaydın, Güven Arif Sargın, Erkal Saran, Bilal Yakut, Erdal Duman, Seval Şener, Funda Susamoğlu, Şinasi Tek, Aysel Alver, Umut İnanç Taşkıran, Sema Çavdar, Mehmet Ali Uysal, Beril Or, Rana Kuseyri Musabaşoğlu, Emrah Çiftçi, Tuğba Arslan Konak, Defne Anter, Ertan Sinemis, Şule Günsür, Mustafa Evliyagil, Esra Arıkan, Yasemin Apaydın, Sema Türkili, Pelin Okvuran, Nazan Gezer, Erimtan Müzesi, Selim Erkal (5 yaş), Ebru Tandoğdu, Turna Döne Otyam, Yeşim Özkoç, Zeynep Kayan, Murat Karayalçın, Ayşegül Azergün, Ayşen Savaş Sargın, Fulya-Faruk Sade Sanat Fonu, Işıtman Ödül, Feridun Demirel, Ali Candan(12 yaş), Fatma İştar İşler Yıldırım, Nazlı Doğa Erdoğan(12 yaş), Ebru Özdemir Kışlalı, Batuhan Özdem, Kenan Doğanbek, Yusuf Civan Beysülen(4 yaşında), Akfen Holding, Haldun Ahmet İyidil, Tuvana Ay, Cihan Barut, Tonguç Akış, Target Dış Ticaret, Hazal Ünsal, Ali Atakan, Ezgi Yazıcı, Namık Kemal Kaya, Muteber Osmanpaşaoğlu, Yücel Tileylioğlu, Mustafa Özçelik, Ali Hakkan, Mehtap Baydu, Kıymet Giray, Eda Velibaşoğlu, Seyhun Topuz, Ünal Kara, Songül Üzgün, Redife Türeci Kolçak, Nihal Evirgen, Ezgi Özpamir Eskiünürlü.”

Etiketler

Bir yanıt yazın