Louis Kahn’a Yeni/den Bakış

Editörlüğünü N. Müge Cengizkan, tasarımını Bülent Erkmen yaptığı Louis Kahn’a Yeni/den Bakış kitabı Pera Müzesi Yayınları tarafından yayınlandı.

Kitabın tanıtım metninden:

Pera Müzesi’nde açılan Louis Kahn’a Yeni/den Bakış: Cemal Emden’in Fotoğrafları – Çizimler ve Resimler sergisi kapsamında hazırlanan kitap, 20. yüzyıl dünya mimarlığının önemli aktörlerinden, düşünür, sanatçı ve bir “mimarlık gurusu” olarak tanınan Louis I. Kahn’ın önemli yapılarına ve sanatsal çalışmalarına odaklanıyor. Kahn’ın yaşamını geçirdiği, çalıştığı ve eğitmenlik yaptığı Pensilvanya’dan, Dakka ve Ahmedabad’da bulunan mimari yapıtlarına ait çizim ve fotoğrafların yanı sıra seyahat eskizleri ve sergiye özel olarak gerçekleştirilen Kahn’ın öğrencileriyle söyleşilerin yer aldığı kitabın editörlüğünü N. Müge Cengizkan, tasarımını Bülent Erkmen yaptı.

Kahn’ın yapılarına “Işıkla Tektonik”, “Yeri Kurmak”, “Programı Yoğurmak” temaları çerçevesinde yeniden bakan fotoğrafları merkezine alan sergi ve kitap, Kahn’ın Türkçeye ilk kez çevrilen kült metinleri olan “Sessizlik ve Işık”, “Oda, Sokak ve İnsanlığın Uzlaşısı” ve “Mimarlıkta Kanun ve Kural” üzerinden Kahn’ın düşüncelerine bir bakış sunuyor.

N. Müge Cengizkan “Kitap Aklın Armağanıdır'”, Jale Erzen “Derin Önceliklerin ve Tinselin Mimarı Louis I. Kahn” ile Ahmet Gülgönen “‘Ne Olmak İstediğini’ Aramak: Louis I. Kahn’ın Mimari Eskizleri” yazıları ile Kahn’ın farklı kimlikleri, mimarlığı ve çizgileri üzerine yeni bakışlar sunuyorlar.

Birleşmiş Milletler bursuyla Türkiye’den, özellikle ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden Pensilvanya Üniversitesi’nde Kahn’ın yüksek lisans stüdyosuna giden isimler, döndüklerinde bölümün eğitim kadrosunda önemli bir ağırlık oluştururlar. Tümü öğrencisi olmuş, bazıları bürosunda da çalışmış ODTÜ kökenli mimar-eğitimcilerden Gönül Aslanoğlu Evyapan, Orhan Özgüner, Cengiz Yetken ve Yıldırım Yavuz’un Kahn ile öznel deneyim ve düşüncelerini aktardıkları söyleşilerin yanı sıra Kahn Arşivi’ni baş araştırmacı olarak ilk kez tasnif edip yayına hazırlayan Neslihan Dostoğlu ile söyleşinin dökümü ise kitabın son bölümünü oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın