“Kaldırım Nerede?” Geri Dönüyor

Sokak Bizim Derneği, kaldırımlardaki fiziksel ve sosyal sorunlara dikkat çekebilmek amacıyla 2013'te başlattığı "Kaldırım Nerede?" kampanyası ile ülke geneline hakim kaldırım temelli hak ihlallerine karşı yaya odaklı şehir talebini dile getirmişti.

Kampanya süresince kentliler kaldırımda yürürken karşılaştıkları sorunları, üzerinde kaldırım standartlarına ilişkin bir cetvel bulunan “kaldırımölçer” bandı ile işaretlemiş daha sonra fotoğrafını çekerek #kaldırımnerede etiketiyle sosyal medyada paylaşmışlardı.

“Kaldırım Nerede?” Yeni Versiyonuyla Geri Dönüyor!

Dernek, kampanyanın yeni versiyonunda paylaşılan sorunları toplu halde gösterecek, haritalayacak ve kategorize edecek bir ara yüz geliştirdi. kaldirimnerede.org adresindeki web sitesi şu şekilde çalışıyor:

Kentliler, kaldırımlarla ilgili günlük hayatlarında karşılaştıkları sorunların yine fotoğrafını çekecek, bu fotoğrafları detaylı konum bilgisini açarak #kaldırımnerede etiketiyle Twitter üzerinden paylaşacaklar. Bu kez paylaşımlar hazırlanan yazılım sayesinde kaldirimnerede.org sitesindeki online haritaya işlenecek. Daha önceki kampanyada tespit ettiğimiz temel sorunları beş kategoride sınıflandırdık. Bu kategoriler; dar, yüksek veya bozuk durumdaki standart dışı kaldırımlar, motorlu araçların yasadışı park etmesi ile oluşan araç işgali, dükkanların kaldırıma taşması gibi geçici işgaller veya trafo, telefon, çöp kutusu gibi kalıcı işgaller ve kaldırımın hiç olmaması gibi temel sorunları tarif etmekte. Kategorilerin farklı renklerde etiketlenmesi ve paylaşımların haritada konumları ile gösterilmesi sayesinde hangi sorunların nerelerde yoğunlaştığı açık bir şekilde ortaya konmuş olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın