Endüstriyel Mirasın Yaratıcı Dönüşümü

Endüstriyel bir karaktere sahip tarihi matbaayı, iki yeni kat ekleyerek modern bir oluşuma çeviren kapsamlı yenileme çalışması Londra'da gerçekleşiyor.

Londra ve çevresinde yer alan eski endüstri binalarının özgün iş mekanlarına evrilme çalışmaları devam ediyor. Bu akımın örneklerinden biri de BuckleyGrayYeoman tarafından Clerkenwell’de gerçekleştirilen Bitki Evi yenileme çalışması.

On kat olarak düzenlenmiş Bitki Evi, Clerkenwell merkezinde yer alıyor ve yaklaşık 10.000 m² esnek ofis alanı ile yüksek kalitede daireler sunuyor.

Firmanın müdürü Matt Yeoman projeyi şöyle anlatıyor:

Bitki Evi, Londra’nın kalbinde yaratıcı bir bölgede yer alan heyecan verici bir geliştirme projesi. Clerkenwell, bir bilgi ağı olan Kings Cross’a, Old Street’teki teknolojik kümelenmeye ve gelişmekte olan bir kültürel merkez Farringdon’a erişebilmek için ideal bir konumda yer alan, Merkez Londra’nın en ilginç bölgelerinden biri. Bu eski matbaanın büyüklüğü bize, alanın çalışma hayatı içerisinde canlı ve karakteri olan bir odak noktası yaratabilmemiz için ortam sağlamış oldu.

Daily Mirror gazetesinin basımı için 1928’de inşa edilen Bitki Evi, daha sonraları Central St Martins College of Art ve the London College of Printing’in akademik kampüsleri olarak işlev gördü.

Firmanın radikal düzenlemeler barındıran tasarımı, Londra’nın ikonik endüstriyel mimari örneklerinden birini hayata döndürüyor. Binanın karakteri ve kültürel değerine öncelik veren mimarlar, mekana modern konaklama standartlarını sunarken aynı zamanda binanın endüstriyel karakterini de koruyabilmek için yapının orijinal malzemelerini kullanmayı tercih etti. Crittal pencereler görünüşte aynı olan modern versiyonları ile değiştirilirken, orijinal tuğla ve taş işçiliği gibi ayırt edici özellikler dikkatlice onarılarak yenilendi.

Binaya, çelik kaplama çatı eklentisi ile iki yeni kat eklendi. Bu eklenti konut ve ofisler, çatı terasları ve özel erişimli altı dubleks daireden meydana geliyor. Yapı içerisinde, yeni eklentiyi, alt katlardaki ofisler ve konutlar ile bağlayan ve ofis katını çoklu kullanımlar için bölen yeni bir sirkülasyon çekirdeği tanımlandı. Ayrıca gün ışığını binanın merkezine ve alt katlara taşıyan dikey bir ışık bacasına da projede yer verildi.

Eski binanın sahibi Robin Carr, projeyi şöyle yorumluyor:

Bitki Evi; dijital, tasarımsal ve yaratıcı işler için kurulabilecek en iyi merkez olarak Londra’nın göbeğinde yer alıyor. Ayrıca 2018 yılında yeni açılacak olan Elizabeth hattıyla birlikte alan, mükemmel bir toplu taşıma ağı tarafından destekleniyor olacak. Clerkenwell’deki bu seçkin ve yaratıcı ofis mekanını deneyimleyecek firmalara ev sahipliği yapmayı dört gözle bekliyoruz.

Etiketler

Bir yanıt yazın