Venedik Bienali Yunanistan Pavyonu: Atina Okulu

Yunanistan Pavyonu bu sene, Xristina Argyros ve Ryan Nieheiser'in kürate ettiği Atina Okulu/ The School of Athens sergisine ev sahipliği yapacak.

16. Venedik Mimarlık Bienali’nde yer alacak Yunanistan Pavyonu, Atina Okulu/ The School of Athens sergisine ev sahipliği yapacak. Sergi, Plato’nun Akademisi’nden günümüz üniversite tasarımlarına, akademik müştereklerin mimarlığını inceliyor. Raphael’in ünlü duvar resmine gönderme yapan pavyon, merdivenli bir topoğrafyaya dönüşüyor. Ziyaretçileri, dünyanın dört bir yanından, farklı mimari dönemlere dahil olan eğitim mekanlarının modelleriyle etkileşime geçmeye çağıran pavyon; açık, resmi olmayan, ortak bir alan üretiyor. Sergi 26 Mayıs- 25 Kasım 2018 tarihleri arasında gezilebilecek.

Serginin küratörleri Xristina Argyros ve Ryan Nieheiser, bienalin küratörleri Yvonne Farrell ve Shelly McNamara’nın ortaya attığı “freespace” temasına, akademinin ortak alanlarını modelleyerek -tanımlayarak, kategorize ederek, analiz ve karşılaştırma için müsait hale getirerek- cevap veriyor. 

Dikey çelik çubuklara monte edilen bu modeller; zamana, tipolojiye, ölçeğe ve mekânsal stratejiye göre kategorize edilerek, pavyonu dolduracak bir ızgarada düzenleniyor.

Modeller, Londra’daki AA ve Atina Ulusal Teknik Üniversitesi arasındaki uluslararası öğrenci iş birliğinin bir parçası olarak üniversitelerdeki ortak alanları ortaya çıkarıyor. Akademik kurumlar arasında Plato’nun Atina Akademisi, Le Corbusier’den Carpenter Center, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Cambridge’deki MIT’deki “Sonsuz Koridor”, Cambridge Üniversitesi avluları ve SANAA’nın Rolex Öğrenim Merkezi’nin boşlukları da yer alıyor.

Proje, üniversitedeki ortak alanların – programlanmamış mekânların- hazırlıksız konuşmalar, gündelik dedikodular, ateşli tartışmalar, pop-up dersler, sosyal ağların oluşumu ve resmi olmayan öğretim ile – kurumların geçerliliği ve canlılığı için hayati önem taşıdığını savunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın