Foster + Partners Hindistan’da Sürdürülebilir Bir Kent İçin Master Plan Hazırladı

Foster + Partners, Hindistan'daki Andra Pradeş'in yeni eyalet başkenti için, merkezinde hükümet binası bulunan bir master plan hazırladı.

Mimarlık ofisine göre, Krişna Nehri kıyısında yer alan yeni Amaravati şehri 217 kilometre karelik alanı kaplayacak ve dünyanın en sürdürülebilir şehirlerinden biri olacak.

Norman Foster tasarımı şu sözlerle açıklıyor:

“Tasarım, Hindistan’da şu anda geliştirilmekte olan en son teknolojileri birleştirerek, onlarca yıl süren araştırmamızı sürdürülebilir şehirlerle buluşturuyor.”

Bir hükümet binası kompleksinin; ağaçlarla çevrili caddelerin etrafına bulunan şerit benzeri göllerle, 5,5 km uzunluğunda ve 1 kilometre genişliğinde uzanarak kent merkezinin içinden geçmesi planlanıyor. Kentsel ızgara ve yeşilliklerin yer aldığı merkezi geniş alan hem New York’un Central Park’ına hem de Edwin Lutyen’in Delhi’ye yönelik tasarımlarına işaret ediyor.

Tasarıma göre bu çekirdek alanın yüzde 60’ından fazlası, yeşil ulaşım seçenekleri sağlayan elektrikli araç güzegahlarının, bisiklet yollarının ve su taşıtlarının yer alacağı, sulak ve yeşil alanlarla doldurulacak.

Master plana göre bu karma kullanımlı bölgede, 13 meydan 13 eyalet bölgesini temsil edecek.

“Yeşil omurganın” merkezindeki bir tatlı su gölü ile çevrili olan yasama kurulu binası 250 metre yüksekliğinde konik çatı ile taçlandırılıyor. Çatının altında, serin esintilerin bina içerisinde hareket etmesine imkan veren ve gölge sağlayan asılı bir tente yer alıyor.


Plandaki alanın halka açık girişi güneyde, bakanlık girişi ise batıda yer alıyor. Bakanlık müzakerelerinin yapılacağı kurul odası, Vaastu ilkelerine göre en elverişli sayılan güneybatı köşesinde yer alırken, kuzeydoğuda bir konsey salonu konumlanıyor. Merkezde, yılın çoğu zamanı kamuya açık olacak avlu benzeri boş bir alan bulunuyor. Bu alana erişim sarmal bir rampa ile sağlanıyor.

Merkez aksın dışında konumlanan yüksek mahkeme binası, antik Hint stupalarını -Hindistan ve güney doğu Asya ülkelerindeki bir tapınak çeşidi- anımsatan basamaklı bir çatıya sahip. Sarma çatılar, gölge ve doğal havalandırma sağlıyor.

Binanın planı, geleneksel bir tapınak düzenine sahip.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın