Venedik Mimarlık Bienali’nde Vatikan’ın Temsili

Venedik Mimarlık Bienali'ne bu sene ilk defa katılan Vatikan, kendisine mekan olarak San Giorgio Maggiore Adası'nı tercih etmiş.

Venedik’in hemen karşısındaki oldukça küçük San Giorgio Maggiore Adası’na ayak basar basmaz, Andrea Palladio tarafından tasarlanan ve Vincenzo Scamozzi tarafından tamamlanan San Giorgio Maggiore Kilisesi ile karşılaşılıyor. Adada, kilise, Fondazione Giorgio Cini, açık hava tiyatrosu, yelken kulübü dışında yerleşim yeri bulunmuyor.

Bu sene bienale ilk defa katılan Vatikan, bu küçük adanın arka tarafındaki ağaçlık alanı kendine mekan olarak seçmiş. Küratörlüğünü Francesco Dal Co’nun yaptığı pavyonda arasında Norman Foster, Eduardo Souto de Moura’nın bulunduğu isimler toplam 11 adet şapel tasarlamış.

Farklı biçimlerde tasarlanan ve farklı malzemelerin kullanıldığı şapellerin bazıları tamamen korunaklı bir ortam sunarken bazıları ise açık hava ile teması hiç kesmiyor.

Andrew Berman

San Giorgio Adası için tasarladığım şapel, yakın akrabası, barınak, kulübe gibi kolayca monet edilebilen binalar olan basit bir yapı.

Eduardo Souto de Moura

Bu bir şapel, bir sığınak ve bir mezar değil. Sadece dört taş duvarla çevrili bir yer.

Norman Foster

Projemiz alanın seçimi ile başladı. San Giorgio Adası’na yaptığımız bir ziyarette, Palladio’nun görkemli kilisesi ve Teatro Verde’nin yakınında, lagün manzarasını güzel bir şekilde yansıtan iki olgun ağaçlı yeşil bir alan bulduk. Büyük bahçede küçük bir vaha gibiydi, tefekkür için mükemmeldi.

Javier Corvalán

Silindirin eğimli kesiti olan çemberi, “bricola”dan ilham alan üç ayaklı kolondan tek noktadan destek alacak şekilde yerleştirdik. 

Francesco Cellini

Bu şapel için bir proje değil. İnanmayan ama saygılı bir mimarın tema için geliştirdiği bir yansıma. 

Carla Juaçaba

Çelik kirişler, çevresini yansıtacak ve gerekirse kaybolacak şekilde oldukça parlak paslanmaz çelikten yapıldı. 

Terunobu Fujimori

İlk kez bir şapel tasarlarken, binanın temasının haç olmasına karar verdim. Hıristiyan dinî mimarisi üzerine düşündüğüm zaman, gerçekten çok etkileyici bir haç olmadığını farkettim. 

Ricardo Flores, Eva Prats

San Giorgio’daki bahçe, Palladio’nun kilisesinden lagüne doğru uzanan bir yürüyüş yoluna sahip. Sabah Şapeli, bu uzun yolun üzerinde, yolun suyla buluşmasından hemen önceki noktada bulunuyor.

Sean Godsell

Cizvitler tarafından eğitildim. Apostolik Bakanlığı çocukluğumun ayrılmaz bir parçasıydı. Cizvit misyonerleri, bulundukları yerlere sadece Tanrı’nın sözünü değil, aynı zamanda eğitim, araştırma ve kültürü getirdiler. Kiliseyi Roma’dan binlerce kilometre uzakta ayakta durabilen, esnek ve dinamik bir varlık olarak benimsediler.

Francesco Magnani, Traudy Pelzel

Smiljan Radic

Eğer tarihi örneklere bakacak olursak, bir şapel her zaman olduğundan daha büyük olmak ister her zaman kilise ya da tapınak gibi davranır. Boyutu her zaman bir hiledir. 

Etiketler

Bir yanıt yazın