Rum Yetimhanesi Açıklaması: Restorasyon Hazırlığı Yok

Büyükada Rum Yetimhanesi ile ilgili restorasyon hazırlıklarının başladığı haberlerinin doğru olmadığını söyleyen Europa Nostra Temsilcisi Burçin Altınsay "Acil önlemler alınmalı" dedi.

Laki Vingas, Europa Nostra tarafından “Tehlike Altındaki 7 Kültürel Miras Programı”na seçilen Rum Yetimhanesi’yle ilgili somut bir restorasyon hazırlığı olmadığını vurgularken, bianet’e konuşan Europe Nostra Türkiye temsilcisi Burçin Altınsay, Europa Nostra’nın misyonunun farklı olduğunu söyledi ve ekledi:

“Böyle bir rakam belirlenmiş değil bir (binanın maliyeti için 50 milyon dolardan bahsediliyor), ikincisi de Europa Nostra restorasyonu üstlenmedi. Yetimhane 2018 yılı ‘Tehlike Altındaki 7 Kültürel Miras Programı’na seçildi. Bu bağlamda da Europa Nostra’dan uzmanlar gelip ne yapılıyor, neler yapılabilir konularını değerlendirip yol gösterecek restorasyonu üstlenmedi. Europa Nostra fon sağlamıyor. Fon bulunması için tavsiyede bulunuyor”.

“Yapı her an yıkılma tehlikesinde”

Europa Nostra’dan uzmanların yaz sonunda Büyükada Rum Yetimhanesi’ne gelerek incelemeler yapacağını kaydeden Altınsay, yetimhanenin kurtarılması için çalışmış pek çok insan olduğunu söyledi:

“Zaten binanın sahibi Patrikhane, önerimiz yetimhane konusunda çalışmış bütün tarafların ve Patrikhane’nin bir araya gelerek fikir geliştirebileceği toplantılar yapmak. Yapı yıkılma tehlikesinde ve acil önlemler alınmalı. O acil önlemlerin nasıl olacağı konusu da tartışılmalı”.

Etiketler

Bir yanıt yazın