30 Yıl Aradan Sonra Amsterdam’daki Mural Gün Yüzüne Çıktı

ABD'li sanatçı Keith Haring'in 30 sene önce tamamladığı ve Amsterdam'a hediye ettiği mural gün yüzüne çıktı.

Yaklaşık 12 metre uzunluğunda olan mural, Stedelijk Museum’daki ilk sergisi için Amsterdam’a gelen Haring tarafından 1986 yılında yapıldı. Bir kaç sene sonra Stedelijk’in sanat deposu olarak kullanılan tuğla binanın tüm cephesi yalıtım malzemesiyle kapatıldı.

Yapımı iki gün süren ve sadece beyaz çizgiden oluşan muralda, köpek kafasında sahip yaratık ve Haring’in imzasını oluşturan figürlerden biri bulunuyor. Hollanda’da bulunan mural, Pisa’da bulunan Haring’in bir diğer anıtsal duvar çalışmasından daha büyük.

1986’da Stedelijk’te büyük bir kalabalığa ev sahipliği yapan sergi, eleştirmenlerden değişken ve genellikle olumsuz eleştiriler almışytı. Bir “sokak sanatçısı”nın böyle bir müzede bir yeri hak edip etmediğine dair tartışmalar olmuştu.

Graffiti efsanesi Aileen Middel (Mick La Rock) projenin ardına düştü ve bu gizemli duvar resmini ortaya çıkarmak için tüm tarafları topladı. 2009’da Stedelijk, deposunu farklı bir lokasyona taşıdı. Şehrin işçi sınıfı semtlerinden birinde yer alan bina, şu anda Amsterdam’daki bir gıda zincirinin deposu olarak kullanılıyor. Binanın sahibi değişse de, Keith Haring Vakfı çalışmanın haklarına sahip.

Middel, Stedelijk’in geçici yöneticisi Jan Willem Sieburgh ve Keith Haring Foundation’un yöneticisi Juia Gruen, Haring’in çalışmasının tekrar günyüzüne çıkarılmasına yönelik resmi bir tören düzenlediler. Önümüzdeki haftalarda, restorasyon görevlileri mural üzerinde incelemelere başlayacaklar.

Etiketler

Bir yanıt yazın