Göbeklitepe UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

Dünya çapında bilinen en eski anıtsal toplanma alanlarından olan Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kalıcı olarak girdi.

Geçtiğimiz günlerde Manama’da toplanan 42. Dünya Mirası Komitesi yaklaşık 12.000 yaşındaki Göbeklitepe’yi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil etti. Dairesel bir şemada yerleştirilmiş devasa blokların, neolitik dönemde Yukarı Mezapotamya’da yaşayan avcı toplayıcı grupların toplanma alanı olduğu düşünülüyor (defnetme törenleri için de kullanılan bir çeşit tapınak/tanrıların evi olabileceği de tahminler arasında).

İlk kez 1963 yılında yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe’deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Alman Arkeoloji Enstitüsü, Şanlıurfa Müzesi işbirliğinde yürütüyor. 2014’te vefat eden Alman arkeolog Dr. Klaus Schmidt uzun zaman kazının başkanlığını yapmış önemli bir araştırmacı. Schmidt’in ardından kazıların sorumluluğu Prof. Dr. Ricardo Eichmann’a geçmiş.

Geçtiğimiz aylarda UNESCO adaylığı için son hazırlıkların yapıldığı Göbeklitepe’nin, uzun yıllar daha iyi korunması ve sağlıklı kullanılması için yürütülen yaklaşık 4.000 metrekarelik çelik çatı çalışması tamamlanarak ziyaretçilere açılmıştı.

Toplantıda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen kültürel ve doğal miras alanlarının listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın