Polonya’daki Tersane Bölgesi Yeniden Canlandırılıyor

Polonya’nın Gdansk kentindeki tersane bölgesi canlandırılarak, alanda çevreye ve insanlara dönük yaşam alanları oluşturuluyor.

Henning Larsen Architects tarafından hazırlanan projede büyük ölçekli bir kalkınma hedefleniyor. Eskiden bir sanayi bölgesi olan ve günümüzde tersaneler bölgesi olarak devamlılığını sürdüren 4.3 milyon metrekarelik alanda, yaya ve bisiklet dostu mekanlar yaratılarak liman kentindeki yaşam alanları güçlendirilecek.

Tarih içerisinde bu bölgede düzenlenen işçi eylemlerinden ötürü bu bölge, kent sakinleri için büyük önem taşıyor. Tarihi binalar ile ilişki kuran ve İmparatorluk Tersanesi’nin eşsiz tarihini vurgulayan projede bu nedenden ötürü halkın kıyıya erişiminin sağlanabilmesi amacı ile yaya ve bisiklet dostu çeşitli bağlantı yolları oluşturuldu.

Meydan, Park ve Rıhtım olarak üç kentsel mekan ile desteklenen öneri, konser, buz pateni gibi sosyal aktivitelere de imkan tanıyacak. Park bölgesi, “yemyeşil bir kentsel orman” vurgusu ile öne çıkarken; kentin merkezinde yer alan Rıhtım bölgesi ise bu yenileme projesinin kalbini oluşturacak. 

Henning Larsen, A2P2 Architecture and Planning, BBGK Architekci, Revive ve Alides iş birliği ile hazırlanan projede üç bin beş yüz konut birimi öngörülüyor. Alanda çocuklar için sosyal ve güvenli oyun alanları sağlayan yeşil avlular ve çatılar da bulunacak. 

Etiketler

Bir yanıt yazın