Foster + Partners ve FR-EE’nin Meksiko Havalimanı İnşası Tereddütlere Rağmen Devam Ediyor

Temelleri 2014 yılında atılan ve 2020 yılında tamamlanması öngörülen projenin inşası yeni devlet başkanının söylemlerine rağmen sürdürülüyor.

Foster + Partners, FR-EE (Fernando Romero Enterprise) ve NACO (Netherlands Airport Consultants) 2014 yılında hükümet tarafından düzenlenen uluslarararası mimarlık yarışmasını kazanarak Meksiko’da dünyanın en büyük havaalanı projelerinden birini inşa etmeye hak kazanmıştı. Üçlünün tasarladığı proje, 560.000 m²’lik alana yayılan ve yaklaşık 6 pisti bulunan bir terminal.

AMLO kısaltmasıyla da anılan Andres Manuel Lopez Obrador, Meksika’daki devlet başkanlığı seçimlerini kazanmadan önce gerçekleştirdiği seçim kampanyaları sırasında, büyük havaalanının inşasından duyduğu endişeyi dile getirmişti. 13 milyar dolarlık inşaatın pahalılığını ve onunla bağlantılı olası yolsuzlukları gerekçe göstererek “Kamu yatırımlarının yarısını tek bir projeye sokmayacağım.” demişti.

Ekonomi danışmanı Albert Hibert’in yaptığı açıklamaya göre, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri bir planlama toplantısı sırasında AMLO ses tonunu yumuşatarak projeyle ilgili üç farklı olasılıktan bahsetti: özel sektöre açık artırma, alternatif bir yere taşıma veya mevcut plana devam etme. Hibert, yatırımcılar arasında endişeye yol açan projeyle ilgili referanduma gidilemediğini de ekledi.

Havaalanı inşaatı konusundaki kararın, 1 Aralık 2018’de AMLO resmi olarak göreve başlamadan önce belli olamayacağı belirtiliyor. Az malzeme ve enerji kullanımı vaat eden tasarı tamamlanırsa, Meksika’nın en büyük altyapı projesi olarak tarihe geçecek.

Projenin inşası ile ilgili bir diğer habere link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın