Kabaran Tuğla Cephe

Wandel Lorch Architecture tarafından tasarlanan, Hamburg’da bulunan şapelin dalgalı tuğla cephesi dikkat çekiyor.

“Ekümenik Forum” denilen bu bina, şehrin HafenCity bölgesindeki ilk şapel. Hafencity, Elbe Nehri boyunca konumlanan ve şu anda büyük bir değişim geçirmekte olan bir bölge.

Çevre binaların mimarisiyle bütünlük sağlaması amacıyla, cephe kırmızı klinker tuğla ile kaplandı. Klinker, ismini birbirine çarptırılınca çıkan sesten alan, yüksek yoğunluklu bir tuğla türü.

Fotoğraflar: Norbert Miguletz

Tuğla kaplama ile, cephenin beton formunun şekli takip edilerek inişi çıkışlı, hareketli bir cephe oluşturuldu. Siyah tuğladan bir haç, şapelin girişinde bulunan oyuğa oturtuldu. Çatıya yakın bir yerde başka bir diğer oyuğa ise çan yerleştirildi.

Yapının mimarları: “Forum, iki farklı bina tipolojisini birleştiriyor: kentsel bağlamda yer alan, çevresiyle bütünleşmiş şehir evi ve heykelsi kabartmalarıyla bir dini yapı.” dedi.

Mimarlar aynı zamanda Münih’teki Yahudi Müzesi’ni de tasarlamıştı.

Binaya yerleştirilen üç heykelsi kabartma ve Hıristiyan kiliselerinin tipik sembollerinden olan haç ve çanın konkav cepheye yerleştirilmesi ile şapelin dini özellikleri vurgulanıyor.

Bölge, burada bulunan eski depoların stilini devam ettirerek kırmızı tuğla ile tekrar inşa ediliyor. Bölgede bulunan yeni yapılardan bazıları: Herzog & de Meuron’un Elbphilharmonie Konser Salonu ve Erick van Egeraat tasarımı karma kullanımlı bloklar.

Projenin mimarları:

“Hamburg’un geleneksel mimarisinde, “kırmızı” Hamburg konseptinden yola çıkılarak kullanılan kırmızı klinker tuğla ile modern, etkileyici büyük ölçekli şekiller yaratmak öne çıkıyor.”

dedi.

Binanın düzenli yerleştirilmiş pencere ve kapı boşlukları, komşu binanın görüntüsü tekrarlanarak elde oluşturuldu.

Şapel, bir kafenin, yanında konumlanıyor. Zemin katında bir bilgi merkezi ve çok amaçlı bir oda bulunurken ofisler ve daireler altı kat yukarıda yer alıyor.

Binanın en üst katlarında bir manastır ve çatı terası, zemin katın altında ise otopark bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın