Kütüphaneden Parka Bağlantı

Xiangmi Bilim Kütüphanesi, bölgedeki doğal çevrenin niteliklerini öne çıkarmak niyetiyle tasarlanmış, çevresiyle uyumlu bir yapı.

Global bir mimarlık stüdyosu olan MLA+, Xiangmi Bilim Kütüphanesi’ni, Çin’in merkezindeki Futian Bölgesi’nde bulunan Xiangmi Park’ı yeniden canlandırmak için hazırlanan projein bir parçası olarak tasarladı. 

Eskiden bir tarımsal araştırma merkezi olarak kullanılan park, 1980’lerde hızla büyüyen şehrin ablukası altına girdi. O zamandan beri,  parkın büyük liçi bahçesi, balık göletleri ve palmiye ağaçları, bir araştırma merkezi tarafından koruma altında tutuluyor.

MLA + tarafından geliştirilen masterplan, 45 hektarlık parkın mevcut öğelerinin birçoğunu korumaya odaklanırken; rekreasyon ve eğitim faaliyetleri için yeni binalar ve peyzaj unsurları öneriyor.

Parktaki diğer yeni yapılmış ve yenilenmiş binalarda olduğu gibi Xiangmi Bilim Kütüphanesi de çevreye zarar vermeden bölgedeki yerini almak ve kullanıcıları doğa ile etkileşime teşvik etmek üzere tasarlandı.

Projenin mimarları, yapıları bir saldırıdan ziyade, yerel doğal çevrenin bazı niteliklerini ortaya çıkaran araçlar olarak tanımlıyor.

Yapılar, klasik Çin bahçe mimarisi geleneği içinde kalıyor ve aynı zamanda çağdaş, erişilebilir ve yeni bir parkta aktivatör olmuş oluyorlar.

Bilim Kütüphanesi; binaların geçirgenliğini ve park ile bağlantısını vurgulayan çelik bir iskelet ve cam duvarlarla, ağaçların arasında münzevi bir pavyon olarak tasarlandı. Cam cepheler, toz kaplı metalden (vernaküler mimariye referans verecek şekilde tasarlanmış) kaplı geniş konsol çatılarla güneşten korunuyor.

Binada toplantı odası, okuma odası, ana kütüphane, teras ve idari ofisler bulunuyor. Üst katlarda yer alan açık birimler ile ziyaretçiler, manzaradan en iyi şekilde faydalanabiliyor. İkinci kattaki teras, bir köprü tarafından ağaçların arasından uzanan yükseltilmiş bir yürüme yoluna bağlanıyor.  MLA +  ekibi, kütüphanenin ayrıca zemin kat ile köprü arasında bağlantı sağlayan kamusal bir merdiven vazifesi gördüğünü ifade ediyor.

Zemin katı çevreleyen bahçeler cam duvarlara kadar uzanıyor; bu nedenle bu kat, orman tabanının bir uzantısı gibi görünüyor. Ağaçların hizasındaki birinci kat, form olarak etrafındaki ağaç gövdelerini çağrıştıran düzensiz ve eğik metal dikmelerle daha kapalı bir his uyandırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın