CODEX Mimarlık Kitaplığı’nın İlk Kitabı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü bünyesinde yayınlanmaya başlayan Codex'in ilk kitabı, Eylül 2011'de çıktı.

Her yıl iki cilt halinde yayınlanacak olan Codex, bölümün öğretim kadrosu ve öğrencileri tarafından yayıma hazırlanıyor. Dizinin grafik tasarımı Koray Danışan ve Alper Bayrakdar’a ait. Codex’in bu ilk sayısının dosya konusu mimarlık eğitimine ayrıldı. Esogü Mimarlık Bölümü’nün son bir yıldır geçirdiği dönüşümün ve tasarım eğitiminin ele alındığı dosyanın editörlüğünü, bölüm öğrencisi Şerife Beydoğan gerçekleştirdi. Dosyaya yazılarıyla Selahattin Önür, Mine Özkâr, Can Onaner, Georgi Stanishev, Esin Kömez, Yiğit Acar, Osman Şişman, Gülşah Güleç ve bölüm başkanı Hakan Anay katkıda bulundu. Ürün bölümünde mimarlık birinci sınıf öğrencilerinin çalışmaları ve Pomi’nin ilk İstanbul sergileri ele alınıyor. Portfolyo bölümünde Doğan Onur Araz’ın ilüstrasyonlarına yer veriliyor. Kent bölümünde Saadet Tuğçe Tezer’in Haydarpaşa’ya ilişkin bir değerlendirmesi var. Eskişehir bölümünde Sadun Özel’in bir kentsel değerlendirmesine yer veriliyor. Yayın bölümünde mimarlık öğrencileri Hande Sözer İstanbullaşmak kitabını, Şerife Beydoğan Cumhuriyetin Mekânları Zamanları İnsanları kitabını değerlendiriyor. Görüşme bölümü, İstanbul’da Yeni Mimarlar, kırk yaşın altındaki mimarlarla lisans ikinci sınıf öğrencilerinin röportajlarını bir araya getiriyor. Bölümün söyleşi konukları 1+1 Mimarlık’tan Ervin ve Banu Garip; DBArchitects’ten Erhan Vural; Denge Mimarlık’tan Ömer Selçuk Baz, Didem Durakbaşa, Okal Bal; PAB Mimarlık’tan Pınar Gökbayrak, Ali Eray, Burçin Yıldırım; Sekizartı Mimarlık’tan Devrim Çimen; GB Mimarlık’tan Özgür Bingöl; Has Mimarlık’tan Nurşah Genç ve DEAS Mimarlık’tan Ergin Dilsiz.

Codex Mimarlık kitaplığının ilk cildi, ODTÜ’den Prof.Dr. Ali Cengizkan ve Prof.Dr. Aydan Balamir ve Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Prof.Dr. Uğur Tanyeli’nin hakemliğinde yayınlandı. Yıl sonuna doğru yayınlanacak olan ikinci kitapta, PAB ve Tomris Akın, Ali Paşaoğlu atölyelerinin ürünlerine, öğrenci projelerine, toplumsal cinsiyetle ilgili geniş bir röportaj bölümüne, bölümde geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Mimarlık Konuşmaları başlıklı 15 konferanslık diziyle ilgili bir değerlendirmeye, yeni dosyalara ve yayın tanıtımına yer verilecek.

Codex Mimarlık Kitaplığı, tüm tasarım alanlarından akademisyenlere ve öğrencilere açık. Codex bir üniversite yayını olarak, alternatif bir kuramsal mimarlık mecrası olmayı da hedefleyecek.

Codex, Esogü Mimarlık bölümündeki değişimin ilk ürünlerinden biri. Bölümde Hakan Anay yönetiminde yeni bir Codex Kuram Kitaplığı da yayın aşamasında. Dizinin ilk kitabı Biçim ve İşlev sorunsalını ele alan makaleleri bir araya getiriyor.

Satış fiyatı 7 TL olan kitabı kargo ücreti ekleyerek Esogü’den temin etmek mümkün. Sipariş için: Levent Şentürk’le irtibata geçilebiliyor. E mail: leventsenturk@gmail.com veya mimarlik@ogu.edu.tr. Adres: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Bademlik Kampüsü, Eskişehir. Codex, Esogü tarafından üniversite merkez kitaplıklarında yer almak üzere gönderiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın