Askıda Malzeme’den Kırmızı Raf’a

"Askıda Malzeme", Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde başlayan ve mimarlık okumanın ekonomik zorluğuna karşı iş birliğinden doğan bir açık çağrıdır.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi giriş katı koridorunda başlayan bu hareket, katılmak isteyen herkese açıktır. Askıda Malzeme’nin amacı kullanılmayan fotoblok, eskiz kağıdı, kalem, kitap gibi tüm malzemelerin paylaşılabileceği ve ihtiyaç olduğunda temin edilebileceği bir alan yaratmaktır.

Kağıt ve kırtasiye ürünlerinin artan fiyatları özellikle mimarlık öğrencilerini etkilemekte. YTÜ “Mimarlık Bunun Neresinde?” topluluğu, bu duruma karşı yaratıcı ve kullanışlı bir çözüm öneriyor. Projede, ortak malzeme ve iş birliği olguları temel alınarak öğrenciler arasında bir malzeme paylaşım platformu oluşturmak amaçlanıyor.

Mimarlık öğrencileri arasında kolektif çalışmanın farklı bir formatı olarak tanımlanabilecek olan proje, öğrenciler arasında kısa sürede benimsendi ve yüksek oranda bir katılıma sahne oldu. Yardımlaşma üzerinden ortaya çıkan projede çevreye duyarlılık, atıkların geri dönüşümü gibi konularda bilinç kazandırılması hedefleniyor.

Projenin başlama noktası koridora yerleştirilen kırmızı bir raftır. Mimarlık Bunun Neresinde? Topluluğu tarafından kırmızıya boyanan raflar malzeme gruplarına göre belirli bölümlere ayrılmıştır. Daha sonra öğretmen ve öğrencilerden gelen malzemeler raflara yerleştirilerek öğrencilerin kullanımına sunulmuştur. Kırmızı Raf koridora yerleştirildiği ilk günden itibaren öğrenciler arasında paylaşımı tetiklemiş ve sürekli yeni ürünlerin gelmesiyle de devamlılığı sağlanmıştır. Gün içinde cetvelini unutan veya maketini tamamlamak için malzemeye ihtiyacı olan öğrencilerin YTÜ koridorlarındaki ilk uğrak noktası Kırmızı Raf’tır.

Fikrin oluşumunda büyük pay sahibi hocalarımız Doç.Dr. Zafer Akdemir ve Dr. Dilek Ekşi Akbulut’a çok teşekkür ederiz.

Etiketler

Bir yanıt yazın