Helsinki’nin Yeni Kütüphane Binası: Oodi

Helsinki'nin yeni kütüphane binası Oodi, ülkenin bağımsızlığını kazanmasının 101. yıldönümünde 5 Aralık'ta açılacak.

Vatandaşlarına ülkenin doğum günü hediyesi olarak tanımlanan 17.250 metrekarelik kütüphane, Fin mimarlık firması ALA Architects tarafından tasarlandı. Oodi için tasarım, 544 projenin gönderildiği uluslararası bir yarışma sonucu seçildi.

Ödünç kitap koleksiyonunun yanı sıra yeni nesil üretim alanı ve müzik kayıt stüdyoları gibi çeşitli yenilikçi hizmetleri barındıran kütüphanenin, yılda yaklaşık 2,5 milyon ziyaret alması bekleniyor.

Finlandiya, 2016 Yılında Dünyanın En Okur-Yazar Ülkesi Seçildi

Halk kütüphaneleri, Finlandiya’nın sivil yaşamında merkezi bir rol oynuyor. Halk kütüphanesi hizmetlerine erişim, tüm vatandaşlar için yasal bir hak. Finlandiyalılar, halk kütüphanelerinin dünyadaki en hevesli kullanıcıları arasında. Ülkede yaşayan 5,5 milyon kişi, yılda 68 milyon kitap ödünç alıyor.

Oodi Merkez Kütüphanesi, Finlandiya’nın yaşam boyu öğrenmeyi, aktif vatandaşlığı, demokrasiyi ve ifade özgürlüğünü teşvik etmek için yapılan halk kütüphaneleri yasasının 2017’deki güncellemesine cevap niteliğinde.

Oodi, hükümet ve halk arasındaki ilişkiyi simgelemek için Finlandiya Parlamentosu’nun karşısında yer alıyor. ALA Architects’in projesi, kütüphaneciler ile kapsamlı bir istişare süreci ile geliştirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın