Tiflis’teki Eski Sovyet Matbaası Otele Dönüştü

Tiflis'teki Stamba Hotel, 1930'da inşa edilen tarihi matbaanın ve yerel dokunun izlerini taşıyor.

Fotoğraflar: Adjara Group

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te gelişmekte olan Vera mahallesinde Mayıs 2018’de açılan otel, Adjara Group bünyesindeki tasarım ekibi tarafından tasarlandı. Otel, “AHEAD Europe 2018, New Concept of the Year” ödülüne layık görüldü.

“AHEAD Hospitality Awards” için hazırlanan röportajda Adjara Group Hospitality CEO’su ve otelin ortaklarından Valieri Chekheria, tasarım ekibinin Tiflis’teki eski Sovyet basımevinin merkezini Stamba Hotel’e nasıl dönüştürdüğünü açıklıyor.

Tavandan sarkan baskı ekipmanları da dahil olmak üzere çoğu orijinal özelliği korunan otel, geniş boşluklu lobi alanlarıyla dikkat çekiyor.

Dezeen, Londra’da AHEAD ödülleri için çekilen video röportajında, Adjara Group CEO’su Chekheria’ya göre mekan, tarihini sergileyebilmesi için tasarlandı:

Stamba, Sovyet mimarisini yansıtan bir yapıda yer alıyor. Bu yapı, Gürcistan’daki ilk komünist gazetenin matbaasıydı. Bir matbaa olarak kullanılan binanın eskiden nasıl olduğunu göstermek istedik. Duvarlar ve tavan özgün haliyle korundu. 

Özgün niteliklerinin birçoğunu koruyan lobinin çatısına yerleştirilmiş cam zeminli yüzme havuzu, doğal ışığın yapıya girmesini sağlıyor. Aşağı inen ışık, bu betondan yapının içinde yerleştirilen çok sayıda bitkinin arasından etkileyici bir şekilde süzülüyor.

Otelin yüksek tavanlı 56m2′lik geniş odaları, Gürcü sanatçıların çeşitli sanat eserleri ile dikkat çekiyor.

Stamba’da, uluslararası konuklar ile yerel halk arasındaki etkileşimi teşvik eden sosyal aktiviteler ve etkinlikler için iki avlu tasarlandı:

Mahalledeki insanlar, çocuklarıyla birlikte gelip çimlerde zaman geçiriyorlar. Ziyaretçiler de otelin sağladığı yerel deneyimi yaşayabiliyor, mahalle yaşantısına dahil olabiliyor. Stamba Hotel’in tasarımının arkasındaki fikir, yerel olana özgü nitelikleri taşımasıydı.

“AHEAD Hospitality Awards” için Dezeen tarafından hazırlanan video: 

Etiketler

Bir yanıt yazın