Stoned, Geleneksel İtalyan Evini Yeniden Yorumluyor

İtalyan mimar Stefano Pujatti, Stoned isimli konut projesinde çağdaş yapım teknikleri ile geleneksel yapı malzemelerini bir arada kullanarak, çevresindeki geleneksel yapılara uyumlu bir konut tasarladı.

Fotoğraflar: Mattia Balsamini ve Elisabetta Crovato

İtalyan mimar Stefano Pujatti, Stoned isimli konut projesini tamamladı. Kuzeydoğu İtalya, San Quirino’daki yenileme projesi bir ailenin konutu ve bitişiğinde bir misafirhaneden oluşuyor.

Proje, bölgedeki geleneksel yapıların yöresel özellikteki beton ve taş mirasına getirdiği malzeme yorumuyla diğer konutlardan ayırt ediliyor. Asıl yapının çoğunlukla korunan eski duvarları ile birlikte yenileme projesinde tercih edilen taş malzeme, bağlamıyla uyumlu ve çağdaş bir unsur olarak öne çıkıyor.

Pujatti, çağdaş duvar yapım tekniklerini geleneksel İtalyan mimari ögeleriyle birleştiriyor. Korunan kemerli sundurma, dış malzemenin sağlamlığını vurguluyor ve çerçeveli bir yaklaşım sunuyor.

Tasarım ofisi ElasticoSPA’nın kurucusu mimar Stefano Pujatti, projede ahenkli bir kompozisyon oluşturmak için duvar panellerinin, açıklıkların ve bölmelerin bağlantı noktalarına ve malzeme birleşimlerine dikkat ediyor.

İki yapıda da, yalıtım sağlayan katmanlar ve düşük enerji tüketim sistemleri kullanılıyor. İç mekândaki alçıpan ve ahşap paneller, cephedeki beton ve taş duvarlarla zıtlık oluşturuyor.

Işık, projenin temel unsurlarından biri olarak kullanılıyor. Konuttaki büyük açıklıklar ve taş perdeler arasında bir denge kuruluyor. Giriş alanının üzerindeki çatı penceresi, iç mekandaki yükseklik algısını değiştiriyor.

Güney ve batı yönlerine bakan geniş açıklıkları güneş ışınlarından korumak için havada asılı duran taş perdeler kullanılıyor. Kendine özgü taş perdenin hatları, güneşin batışı ile birlikte belirginleşiyor.

Taş perde, geleneksel yapı malzemesine getirdiği estetik işlev ile yapım aşamalarındaki kullanım sırasını yeniden tanımlıyor.

Tasarım ofisi ElasticoSPA’nın kurucusu mimar Stefano Pujatti’nin projesi “Stoned”, 2019 Mies van der Rohe Ödülü için aday projelerden biri.

Etiketler

Bir yanıt yazın