İki Bina Arasına Karton Oda

Mimar Patrick Roegiers, iki yapı arasında kurguladığı karton ev projesi ile Amsterdam'daki evsizlerin sorunlarına ve kentin kullanım potansiyeline sahip alanlarına dikkat çekiyor.

Yerden üç metre yükseklikte kurulan bu kartondan yatak odası, Roegiers’in Amsterdam Mimarlık Akademisi’ndeki mezuniyet projesinin bir parçası. Evsizlerin yaşam koşullarını iyileştirmek için kentte kullanılabilecek boşluklara dikkat çekmeyi amaçlayan Mimar, bu çalışmasının, evsiz bireylerin hem zihinsel hem de fiziksel olarak yeterince güçlenebilmesi için karşılanması gereken temel ihtiyaçları ile ilişkili olduğunu söylüyor.

Bu projeye hazırlanırken bir hafta boyunca sokaklarda yaşayan ve aktif olarak evsizlerle iletişime geçen Roegiers, yapmış olduğu görüşmeler sonucu birçok evsizin belirli mahalleler ile bir bağ kurduğunu ve çoğunun kendini ait hissettiği mahalleler olduğunu öğrendi. Sokaklarında uyumanın yasak olduğu Amsterdam’da evsizlere bir çatı sunabilecek uygunlukta, kullanılmamış/yeterince iyi değerlendirilememiş boşlukların, bu sorun doğrultusunda değerlendirilebileceğini düşünen mimar, konu ile ilgili harekete geçerek Bedsteeg projesini hazırladı.

Proje, bitişik nizamda inşa edilmiş konutların arasındaki bir boşluğu değerlendirmek için konutlarda ikamet eden ailelerden izin alınarak hayata geçirildi. Üzerinde suya dayanıklı bir kaplama malzemesi kullanılan kartonların bir araya getirilmesi ile oluşturulan oda, uyku için sıcak ve kuru bir ortam sunuyor. Her gece başka bir evsize yuva olan bu çalışmanın kent sakinleri tarafından benimsenmesi durumunda, konu ile alakalı çalışmalarda bulunan derneklerle fikrin geliştirilip bu odaların daha büyük bir alana yayılması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın