Osmanlı Döneminden Fotoğraflar, Dijital Ortamda Erişime Açıldı

Pierre de Gigord'un binlerce Osmanlı dönemi fotoğrafından oluşan koleksiyonu, Getty Research Institute dijital arşivinde erişime açıldı.

Fotoğraf: Eminönü, 1884–1900, Sébah & Joaillier

Osmanlı Devleti’nin son dönemine ait 6000’den fazla fotoğraf dijital ortamda erişime açıldı. Pierre de Gigord’un 19. ve erken 20. yüzyıla ait fotoğrafları içeren koleksiyonunda önemli yapılar, kent ve doğa manzaraları, binlerce yıllık arkeolojik alanlar ve 100 yıl önceki gündelik yaşamdan kesitler görülüyor.

Dijital arşivdeki koleksiyonu buradan inceleyebilirsiniz.


Fotoğraf: Galata Köprüsü, 1875–89, Guillaume Berggren

Koleksiyondaki 165’ten fazla fotoğrafçının arasında Abdullah Frères, Gülmez Frères, Sébah & Joaillier, Guillaume Berggren, Pascal Sébah ve M. Iranian gibi isimlerin eserleri yer alıyor.

Dönemin değişik tekniklerinin kullanıldığı fotoğraflar çoğunlukla başkent İstanbul’a odaklanmakla birlikte, imparatorluk coğrafyasına yayılan fotoğraflarda vatandaşların mesleki faaliyetlerini ve günlük yaşamlarını anlatan sokak manzaraları ve stüdyoda portreleri yer alıyor.

Koleksiyonun 1. ve 2. serisinde (Series I ve Series II) 64 adet albüm bulunuyor. Koleksiyonun 3. serisi (Series III), Gigord’un yere veya türe göre gruplandırdığı 2500’e yakın tekil baskıyı içeriyor. 4. seride (Series IV)  İstanbul’un manzarasını gösteren 12 adet panorama yer alıyor.

Koleksiyonda Süleymaniye, Sultanahmet, Ortaköy, Ayasofya camileri, Topkapı ve Dolmabahçe sarayları, At Meydanı ve Dikilitaş, Valens Su Kemeri, Galata Kulesi gibi önemli yapılar yer alıyor.

Dijitalleştirilen fotoğraflar daha geniş kitlelere ulaşıyor. Fiziksel ortamlarından ayrılan görüntülerin içerikleri aynı anda birçok yerde bulunuyor, yeni anlamlar ve yorumlar kazanıyor.

Fotoğrafın malzeme özelliklerinden bağımsız olarak dijital ortamda incelenmesi ve  fotoğraflara erişimin artması ile geçmişi görselleştirmek, deneyimlemek ve günümüzle bağlantılar kurmak olanaklı hale geliyor.

Koleksiyonun orijinal fotoğrafları ve dijitalleştirilmeyen iki bölümü, Los Angeles’taki Getty Research Institute Special Collections’ta bulunuyor. Pierre de Gigord Koleksiyonu hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Fotoğraf: Türkei—Kleinasien, 1917-1918 

Etiketler

Bir yanıt yazın