Terk Edilmiş Betonarme “Perret Hall” Artık Bir Müzik Okulu

Fransa'nın kuzeyinde, brütalist mimarinin izlerini taşıyan terk edilmiş çarşı yapısı yenilenerek yaratıcılık odaklı bir okula dönüştü. Yapı, 2019 Mies Ödülleri'nde kısa listeye kalan projelerden.

Fotoğraflar: François Brix

Fransız mimarlık stüdyoları Hebbelinck ve Hart Berteloot AAT, Fransa’nın kuzeyindeki Montataire’de terk edilmiş bir çarşı yapısını yeniledi ve genişletti. “Perret Hall” isimli dönüşüm projesi, yaratıcılık odaklı bir dizi eğitim programını ve Makerspace atölye alanını içeriyor.

Bozulmakta olan ve brütalist mimarinin izlerini taşıyan yapının ince betonarme iskeleti açığa çıkarıldı. Yapının açılarak iskeletinin ortaya çıkarılması, mekânı dönüştürerek; doğal güneş ışığı ile yıkanan bir iç mekân oluşturdu.

Atelier Hebbelinck ve Hart Berteloot AAT, Perret kardeşlerin özgün bir endüstriyel yapısı olan çarşının özelliklerini koruyorlar. Proje, terk edilmiş yapıyı müzik okulu, dans okulu, yayın odası ve kayıt stüdyosu gibi programların müdahalesi ile dönüştürdü.

Yapının merkezindeki çekirdeğin yüksekliğinden faydalanan üç tesis, yapının tümüne yayılan bir bağlantı kuruyor. Yapının çerçevesi ile programlar arasındaki bölge, caddeye taşan sanatsal gösterimler ve buluşmalar için özgür bırakıldı. Çift yükseklik, büyük merkezi salonların akustik kalitesini arttırıyor ve baş hizasından daha yukarıdan doğal aydınlatma sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın