Skidmore, Owings & Merrill’den Nijerya’da Kentsel Tasarım: Alárò City

Sürdürülebilir bir kent için Alárò City'de doğal düzene odaklanan SOM, alanın doğasını koruyan ve geliştiren bir imar planı tasarladı.

Fotoğraflar: Skidmore, Owings & Merrill (SOM)

Nijerya’da Lagos Eyaleti’nin Lekki Serbest Bölgesi’ndeki Alárò City’nin imar planı, Skidmore, Owings & Merrill (SOM) LLP Europe tarafından gerçekleştiriliyor. Alárò City, endüstriyel ve lojistik yapılarla beraber ofisler, evler, okullar, sağlık tesisleri, oteller, eğlence merkezleri ve 150 hektarlık park ve açık alandan oluşuyor. Sürdürülebilir bir kent için doğal düzene odaklanan SOM, alanın doğasını koruyan ve geliştiren bir imar planı tasarladı.

Lekki Serbest Bölgesi’nin kuzey batısında yer alan Alárò City, nüfusu 20 milyonun üzerinde olan ve Afrika’nın en hızlı büyüyen şehirlerinden biri olan Lagos’un genişlediği doğrultuda yer alıyor. Proje, Nijerya’nın en büyük uluslararası limanının ve yapılacak olan yeni havalimanının yakınında konumlanıyor.

Planda, kuzeyden güneye uzanan altı adet yeşil hat yer alıyor. Hakim rüzgar yönü ve mevcut topoğrafyaya göre hizalanan yeşil yollar, tüm kent sakinlerinin ve çalışanların açık alandan en fazla beş dakikalık yürüyüş mesafesinde olması için 800 metre aralıklarla yerleştiriliyor.

SOM, yürüme mesafelerinde ve karma işlevli mahallelerde yerel bağlantıları ve yüksek yoğunluğu destekleyen bir altyapı planlaması yaptı. Daha büyük endüstriyel ve lojistik alanlar, şehrin güneyinde yer alacak. Konut, ticari ve karma işlevli yapılar ise şehrin kuzeyinde lagün tarafına doğru yer alacak. Ana cadde, şehrin kuzeyi ile güneyini birbirine bağlayacak.

Yeniliklerin ve işbirliklerinin yanı sıra eğlence için de bir odak noktası olan Lekki Serbest Bölgesi’nin kalbi olarak canlı bir şehir çekirdeği tasarlandı. Planda gölgeli, yaya dostu caddeler ve toplu taşıma araçlarına güçlü bağlantılar yer alıyor. Tasarlanan kent meydanları ağı, çeşitli etkinliklerde insanları bir araya getirmek üzere 14 hektarlık bir park ile bağlantıyı sağlayacak.

Nijerya’da Lagos Eyaleti Hükümeti’nin Afrika’nın en büyük kentsel geliştiricisi Rendeavour ile yürüttüğü yeni kentsel gelişim projesinin yabancı yatırımcıların ilgisini çekmesi ve yeni tesislerle beraber kentte on binlerce yeni iş imkanı yaratması planlanıyor. Alárò City, Lagos için Batı Afrika’nın ekonomik ve kültürel merkezi olma yolunda güçlendirici bir adım olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın