Hafriyat Kamyonu+Beton Mikseri ve Kamu Hizmeti Can Kaybı Raporu

Kadıköy’de parkta yürürken hafriyat kamyonunun altında kalarak yaşamını yitiren Şule İdil Dere’nin ailesi hafriyat kamyonu terörüne karşı mücadele etmeye devam ediyor. Aile, 2018 yılı hafriyat kamyonu ve beton mikseri raporunu açıkladı.

Politeknik sitesinde konuyla ilgili yapılan haberin özeti:

Kentler şantiyeye dönerken hafriyat kamyonu ve beton mikserleri sokakları, caddeleri ölüm yollarına çeviriyor. Kadıköy’de parkta yürürken hafriyat kamyonunun altında kalarak yaşamını yitiren Şule İdil Dere’nin ailesi hafriyat kamyonu terörüne karşı mücadele etmeye devam ediyor. Şule İdil Dere Ailesi 2018 yılı hafriyat kamyonu ve beton mikseri raporunu açıkladı.

“Hafriyat Kamyonu+Beton Mikseri ve Kamu Hizmeti Can Kaybı Raporu”na göre 2018 yılı içinde hafriyat kamyonu ve beton mikserleri yüzünden 253 kişi yaşamını yitirdi, 943 kişi yaralandı.

Yayaların ulaşım güvenliği yok

Kazalarda hayatını kaybedenlerden 51’i yaya. Kentin kalbine kadar ilerleyen ve ara sokaklarda yaygınlaşan inşaat faaliyetleri için hızlı harekete zorlanan ağır tonajlı iş makinaları yayaların can güvenliğini yok saymış oldu.

Raporda şu ifadeler kullanıldı:

Kamu yönetimi, kamunun temel ihtiyaçlarını can ve mal güvenliğini koruyarak sağlamak zorundadır. Örneğin, kentsel dönüşüm bir gereksinimse, bu gereksinimi karşılamaya dönük örgütlenmeyi sağlamak devletin görevidir. Bu görevin amacı “Sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkı”nı var etmek olduğu gibi, bu amaca ulaşmak için faaliyet gösterirken “yaşam hakkı”nı gözetmek zorunluluğudur.
Raporumuzda detaylı olarak bulabileceğiniz rakamların da açıkça gösterdiği üzere, açık arazi şantiyelerinde çalışmaları üzere tasarlanmış hafriyat kamyonu ve beton mikserleri şehirlerimizde, sokaklarımızda can almaya devam ediyorsa kamu yönetiminde sorun var demektir.
Can kayıplı olayda daima şoförle beraber firma sahibi ve ağır risk yaratan araçların çalışmasına izin veren ve denetlemekle yükümlü kamu yetkilileri de soruşturulmalıdır.

Ağır tonajlı iş araçlarının yol açtığı ölümler görmezden gelindiğini ve kamuya ait araçlarda meydana gelen ölümlerin ise gündeme getirilmediğini belirten raporda ayrıca Türkiye’de faaliyetine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediye, Valilik, Karayolları, Trafik EGM vb. kamu kurumlarının sorumluluğunda ve denetiminde yürüten araçlarda meydana gelen ölümlere değinildi.

Şule İdil Dere Hafriyat Kamyonu Raporu – 2018

Etiketler

Bir yanıt yazın