Yerel Seçimler 2019 – Ankara: Mehmet Özhaseki

Önümüzdeki 2 hafta boyunca, üç büyük ilin Büyükşehir Belediyesi başkan adaylarının şehre dair vaatlerine bakacağız. Ankara adaylarına Mehmet Özhaseki ile devam ediyoruz.*

AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak seçimlerde yarışacak olan Mehmet Özhaseki ilk ve orta öğrenimini Kayseri’de tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü kazandı, fakat tamamlamadı. Ardından İstanbul Hukuk Fakültesi’ne giren Özhaseki buradan mezun olduktan sonra tekstil üzerine iş yapan aile şirketinin başına geçti.

27 Mart 1994 mahalli seçimlerinde Melikgazi Belediye Başkanlığı’nı kazandı. 23 Haziran 1998 tarihinde Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan seçimle Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na getirildi. 1999, 2004, 2009, 2014 yerel seçimlerinde AKP’den seçilerek Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine devam etti. 2015 tarihli genel seçimlerde Kayseri milletvekili olarak seçildi ve meclise girdi. Meclis’in 26. döneminde Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yaptı. 2019 yerel seçimlerinde AK Parti’den aday olan Özhaseki, cumhur ittifakı tarafından desteklenmektedir.

Özhaseki’nin seçim kampanyasında sunduğu projelerin AK Parti’nin yurt genelinde önerdiği projelerle paralel olduğunu söyleyebiliriz. Uzun zamandır akibetinin ne olacağı merak edilen 19 Mayıs Stadyumu’na yapı ölçeğinde getirdiği öneri ve millet bahçeleri, hayata geçmesi muhtemel projeler olarak öne çıkıyor. Özhaseki’nin internet sitesinin (bkz) parçalı bir yapısı var, aşağıda internet sitesinin giriş sayfasında öne çıkarılan 4 projeyi paylaşıyoruz. Bunlara ek olarak önerilen diğer projelere kampanya ekibinin hazırladığı kitapçıktan (bkz) ulaşabilirsiniz.

19 Mayıs Stadyumu

Mimari konsept projesi detaylı olarak hazırlanmış ve renderları alınmış 19 Mayıs Stadyumu projesi:

“Ankara’nın ihtiyacı olan stadyum ve spor kompleksinin halka ve sporculara kazandırılması amaçlanmaktadır. Spor kompleksi 55.000 kişi kapasiteli planlanıp çeşitli spor dallarına ev sahipliği yapacaktır.”

Ankara Kültür Yolu Projesi

Kısa Hat (8 km) ve Uzun Hat (12 km) olarak kurgulanan Ankara Kültür Yolu projesi, kentte halihazırda var olan bazı tarihi mimari yapıların ziyaret edileceği iki rota öneriyor. Halihazırda var olan bu yapılara nasıl bir özellik ekleneceği kısmı ise şöyle açıklanıyor:

“Özel dijital uygulama ile Kültür Yolu ziyaretçileri, bulundukları hat üzerinde bilgilendirilecektir.”

Millet Bahçeleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm Türkiye’de uygulanacağını duyurduğu millet bahçeleri projesinin Ankara uygulamaları kapsamında yapılacak parklara Özhaseki’nin seçim kampanyasında da yer veriliyor:

“Millet bahçeleri kolay ulaşım sağlanan ve cazibe merkezi olan; araştırma, koruma, üretim, öğrenim ve eğlence amacı barındıran mekanlardır.
Millet bahçelerinde, ulusal ve uluslararası bahçe sergileri, özel etkinlikler, konserler, atölye çalışmaları, konferanslar ve eğitici turlar düzenlenebilecektir.”

Ankara’da yapılması planlanan millet bahçeleri:

1- Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap Projesi (700.000 m²)
2- Cebeci Millet Bahçesi (50.000 m²)
3- Payamlıtepe Projesi (2.700.000 m²)
4- Çubuk Çayı Millet Bahçesi (400.000 m²)
5- Karaköy Millet Bahçesi (1.440.000 m²)
6- Hacıkadın Projesi (1.480.000 m²)
7- Yükseltepe Projesi (110.000 m²)
8- Göksu 2. Etap Projesi (176.000 m²)
9- Gazi Millet Bahçesi (1.300.000 m²)
10- Polatlı Millet Bahçesi (400.000 m²)
11- AKM Millet Bahçesi (750.000 m²)**
12- Gölbaşı Millet Bahçesi (750.000 m²) **
13- Kanal Ankara Projesi (3.200.000 m²)**

**Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacaktır.

Çocuk Köyü Projesi:

Şehrin neresinde inşa edileceği belirtilmeyen Çocuk Köyü’nün 1 milyon metrekare olacağı belirtiliyor:

“Çocuklar, yapılması planlanan çocuk köyünde doğayı ve yaşadıkları çevreyi tanıyacaklardır. Çocukların takım çalışmasına ve birlikte eğlenme becerilerine destek olup; onlara paylaşmayı ve birlikte başarmayı öğretecektir. Ailelere, çocuklarını eğlenirken öğrendikleri eğitici bir ortamda gözlemleme olanağı sağlayacaktır.”

*Kentlerin sıralaması Ankara, İzmir, İstanbul şeklinde olacaktır. Kentlerde öne çıkan adaylar alfabetik sıraya göre yayına alınacaktır. Projelere dair bilgiler adayların internet sitelerinden alınmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın