Sistem Odaklı Tasarım Çalıştayı

Sistem Odaklı Tasarım Çalıştayı, Prof.Dr. Birger Sevaldson ve Doç.Dr. Hasan Fırat Diker ortaklığıyla, Arş.Gör. Burcu Nimet Dumlu ve 22 öğrencinin katılımıyla Oslo Mimarlık ve Tasarım Okulu'nda yapıldı.

Oslo Mimarlık ve Tasarım Okulu’nda 1 Temmuz 2018 – 5 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen Sistem Odaklı Tasarım Çalıştayı, Prof.Dr. Birger Sevaldson ve Doç.Dr. Hasan Fırat Diker ortaklığıyla, Arş.Gör. Burcu Nimet Dumlu ve 22 öğrencinin katılımıyla düzenlenmiştir. Şişhane bölgesi üzerine araştırma ve analiz yaparak hazırlıklı giden 22 öğrenci, 5 gruba ayrıldı ve Sistem Odaklı Tasarım yaklaşımı ile problemleri analiz ederek bunlara çözümler üretti.

Amaç, İstanbul’un Şişhane bölgesine, turizmi, yerel esnafının ve zanaatkarlarının dükkanlarını ve işlerini etkileyecek bir programla yardımcı olunmasını sağlayacak bir aracılık etme modelinin tasarlanmasıdır. Bu aracılık modeli, bölge insanı, ziyaretçiler ve işletmeler gibi tüm kullanıcılara hizmet edebilecek çok yönlü bir yapıda olmalıdır. Külliye, bu mimari tipe uygun bir örnek olarak verilebilir. Külliye çok fonksiyonlu bir yapıya ve kapsamlı, bütünsel bir mimariye sahiptir. Bu yapı, esnek olarak tasarlanmış çalışma alanıyla çeşitli tipte sorunların çözülmesine imkan tanır. Bu çalışma alanı, farklı birçok program arasında ortak bir yerleşim ve sinerji oluşmasını destekler. Aynı zamanda yapının bütünlüğüne zarar vermeden kolayca ekleme ve çıkarma yapılmasına izin veren sonsuz sayıda esnetilebilir prensip üzerine kurulmuştur. Yarı birimsel tasarım modeli organizasyon içinde çeşitlendirilebilir. Bu model, geniş bir sosyal çerçevede, çok sayıda problemi çözerken pek çok farklı amacın gerçekleşmesine imkan tanır. Planlanan aracılık modelinin, lokal bir alana adapte olması gerekmekle birlikte bu alan her yer olabilir. Mevcut binaların yıkımından kaçınılmalı, zorunlu ise iyice tartışılmalıdır. Var olan binaların, iç içe ve üst üste gibi karmaşık yapıda olanları keşfedilmeli ve bunlar için stratejiler belirlenmelidir. Aynı zamanda, aracılık modeli, olumsuz etkiler yaratacak yoğunluk ve neticesinde istenmeyen sonuçlardan kaçınmak için küçük birimlere ayrılması mümkün kılınan bir yapıda olmalıdır.

Atölye, öğrencilerin mimaride sistem odaklı bir yaklaşımla tasarım yapma konusunda bilgi sahibi olmalarını amaçlıyor. Bu, konuyu birçok farklı açıdan ele alacakları, detaylı bir inceleme ve planlama yapacakları anlamına geliyor. Bu farklı açılar, temelde tüm teknolojik, kültürel ve tasarımsal yaklaşımları içermekle birlikte, daha geniş çerçeveden bakıldığında bölgede yaşayan insanların kurulan tesislerden nasıl yararlanacağı ve bunun toplumun geneli üzerine olan etkileriyle, toplumun sisteme ne şekilde dahil olacağını da içeriyor. Mimariye sistemsel bir yaklaşım, bir projenin doğaya olan etkilerini, sürdürülebilirliğini ve etki edeceği toplumsal konuları gözetir. Mimarlık, yapısal tezatlıkları ve farkı ihtiyaçları dengeler. Bunun yanı sıra, yapıda zaman içinde oluşacak değişimle ve nasıl adapte olacağıyla da ilgilenir.

Aşağıdaki linklerden çalıştay çıktılarına ve Sistem Odaklı Tasarım web sitesine ulaşılabilir:.
www.systemsorienteddesign.net
http://systemsorienteddesign.net/index.php/giga-mapping/how-to-giga-map

Katılımcı öğrenciler; Agit Sağın, Atakan Şengüler, Ayberk Soyyiğit, Dilara Zeynep Ünal, Emrah Erkan, Enes Gün, Fatma Şenlikçi, Feyza Nur Balay, Gazihan Çelik, Gülsüm Kahraman, Handenur Okur, İrem Gültekin, İsmail Özdemir, Kasım Parmaksız, Kübra Ezgi, M. Eren Arıfer, Mehmet Karaca, Nur Banu Uzun, Sena Görgülü, Tuba Polat, Visal Okur, Zeynep Kevser Çakır

Etiketler

Bir yanıt yazın