Açık Yeşil – Teorisi ve Pratiği ile Bir Ekoloji Rehberi

On yılı aşkın süredir devam eden Açık Yeşil programı, Açık Radyo ve Can Yayınları ortaklığı ile bir kitap haline geldi. Dinleyenlerin de destekleri ile şekillenen bir "ekoloji rehberi" olan kitap, Ömer Madra ve Ümit Şahin tarafından hazırlandı.

Türkiye ve dünya çapında ekoloji mücadelesinin son on yıllık seyrini kayıt altına alan “Açık Yeşil – Teorisi ve Pratiği ile Bir Ekoloji Rehberi”, iki ciltlik bir çalışmanın ilk bölümü. Açık Yeşil’in iklim hareketlerini konu edinen ikinci cildi ise 2019’un ilerleyen aylarında okurlar ile buluşacak.

Ömer Madra, “Açık Yeşil – Teorisi ve Pratiği ile Bir Ekoloji Rehberi”ni anlatıyor:

16 yaşındaki ‘Grevci Greta’ Davos’ta “kâinatın efendilerinin” yüzüne karşı “Yanmakta olan evimiz”den bahsediyor: “Tarihin öyle bir dönüm noktasındayız ki, medeniyetimizi tehdit eden iklim krizi hakkında herkesin bunu açıkça dile getirmesi gerek.”

Ömer Madra ile Ümit Şahin bu varoluş krizine karşı 2008’de Açık Radyo’da ‘Açık Yeşil’ programını başlattılar. 10 küsur yılda Türkiye’den ve dünyadan destansı bir yayın yolculuğu… Kitap, bunların bir ‘ekoloji rehberi’ne dönüştürülmüş hali. Her gün 150 ilâ 200 canlı türünün yok olduğu Antroposen (insan) çağında kıyamete doğru pupa yelken gidiyoruz. ‘Kapitalosen’ demek daha isabetli olur diyenler de var. Bir yazar da Lady Macbeth’in hezeyanlarını hatırlıyor: “Yapılanı yapılmamış yapamayız.”

Durum gerçekten berbat görünüyor. Ama – durun bakalım… Belki bir şans! İşte yeni kuşak dünya şehirlerinin sokak ve meydanlarında göründü. Kitaptaki ‘kehanet’lerden biri de o: 2014’te New York’taki 400 bin kişilik tarihî iklim yürüyüşünde çocukların duruma “vaziyet ettikleri” öngörülmüştü! Ve işte şimdi ve buradalar! Günümüzün ‘çevre muharipleri.’ Hayatın haysiyetini korumak için kendilerini ekoloji krizini önlemeye adamışlar… “İlan-ı İsyan” etmekteler.

Kitabımız en çok onlara dair. Siz de çocuktan alın haberi. Ve takipte kalın.

Etiketler

Bir yanıt yazın