Anafartalar Çarşısı Film Oldu

Hakkında tartışmalı bir yıkım kararı olan yapının kurtarılmasına dair mücadele devam ediyor. Uzman görüşlerini ve esnafın tanıklıklarını kameraya alan belgeselin ilk gösterimi 20 Mayıs 2019 Pazartesi günü Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda yapılacak.

Mimar Affan Kırımlı, Ferzan Baydar ve Tayfur Şahbaz’ın tasarladığı 1967 tarihli “Anafartalar Çarşısı” yıkım kararının ardından direnmeye devam ediyor. 

Galip Kürkçü’nün yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği “Anafartalar”, yapının tarihi önemi ve kent hayatındaki yerine dair uzman görüşlerini ve bazısı birden fazla kuşaktır Anafartalar Çarşısı’nda olan esnafın tanıklıklarını içeriyor. Filmin internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Filmin sinopsisinden:

“Yıkma ve yeniden yapma pratiklerinin son dalgalarından ‘Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi’ kapsamında yıkımı planlanan pek çok binadan birisi de Anafartalar Çarşısı. Ancak bu çarşı, Türkiye’nin ilk yürüyen merdivenli çarşısı olması, döneminin teknolojik imkanlarını ustaca kullanması, sanat tarihimizde yer alan dünyaca ünlü Türk sanatçıların 22 eserine ev sahipliği yapması ve 50’yi aşkın yıldır aynı dükkanlarda devam eden esnafların varlığı gibi eşsiz özellikleriyle; kültürel, mimari, sanatsal ve sosyal açıdan ayrıcalıklı bir yere sahip…”

Etiketler

Bir yanıt yazın