Yayılarak Oturmayı Engelleyen Sandalye

Kamusal alanlarda ve toplu taşıma araçlarında sıkça karşılaşılan bir sorun haline gelen bacakları açarak oturma eylemine karşı Laila Laurel, özel bir sandalye tasarladı.

Diğer yolcuları rahatsız edecek seviyede bacakların açılarak oturulması (günümüzde uluslararası kabul gören tanımı ile manspreading) dünyanın birçok kentindeki toplu taşıma araçlarında en çok şikayetçi olunan konulardan biri ve Brighton Üniversitesi’nin Üç Boyutlu Tasarım programında eğitim gören Laila Laurel, mezuniyet projesi için tasarladığı sandalye ile bu soruna dikkat çekmek istiyor.

“Manspreading’e Bir Çözüm” adını verdiği projesinde Laurel, ikizkenar yamuk şeklindeki tasarımı ile bireylerin sandalyede dizlerini bitiştirerek oturmasını sağlıyor. Haber sitesi Indepentdent’a projesini anlatan tasarımcı, eğlenceli ama gerçekçi bir şekilde bu sorunu ele aldığını belirtirken, tasarımının ciddiye alınmaması gerektiğini de sözlerine ekliyor. 

Mezuniyet sergisinde çalışmalarım ile ilgilenen insanların tepkisi cesaretlendirici ve heyecan vericiydi. Çalışmalarım ilginç diyaloglara vesile oldu ve ziyaretçileri güldürdü ki bu, çalışmalarımda gerçekten değer verdiğim bir şey.

Laila Laurel, ağırlıklı olarak kadın bireyleri rahatsız etmesinden ötürü cinsiyet odaklı olarak tanımlanan bu soruna karşı geliştirdiği tasarımının, “dördüncü dalga feminizmi” bağlamında şekillendiğini ifade ediyor. Tasarımcı, bu çalışması ile Belmond Genç Yetenek Ödülü’ne layık görüldü. 

Etiketler

Bir yanıt yazın