Jean Nouvel, Suudi Arabistan’daki Al-Ula Kayalarının Arasında Bir Tesis Tasarlayacak

Louvre Abu Dhabi’nin mimarı olan Jean Nouvel, Suudi Arabistan’ın tarihi ve arkeolojik öneme sahip yerlerinden biri olan Al-Ula’daki lüks tesis tasarımı ile Orta Doğu’daki konumunu daha da güçlendiriyor.

Yeni turistik destinasyon, doğal güzellikleri ile tanınan Al-Ula’nın kayalık peyzajının ortasında yer alacak. Suudi prens Muhammed Bin Salman’ın 2019 Şubat’ında yaptığı açıklamada proje, hem Al-Ula bölgesi hem de ülke için büyük bir turizm noktası olacak.

Suudi Arabistan’ın kuzeybatında yer alan Al-Ula’nın, binlerce yıllık bir geçmişi var. Şehir, günümüzde Ürdün’ün içerisinde bulunan başkentleri Petra’yı taştan oyan Nebatiler tarafından yaptırılmış. On yıllardır tapınaklarına turist çeken Petra’nın aksine Al-Ula, büyük ölçüde bakımsız kalmış. Ancak, prensin yeni vizyonu ve dünyaca ünlü mimarla bu durum değişecek.

Nouvel tarafından tasarlanacak olan Shaaran tesisi Al-Ula’daki bir vadinin ortasında konumlanıyor. Doğal ortama dikkat çekmek üzere tasarlanan mimari, lüks bir otel deneyimini uhrevi çöl manzaralarıyla birleştirmeyi amaçlıyor.

Tesisin programında 5 villa, 40 konut, 25 yatak odalı suit, restoran ve lüks bir SPA yer alacak. Nouvel, projede hem doğal kaya oluşumlarından hem de Nebatiler’in oyduğu eşsiz mimariyi ortaya koyan bağlamdan ilham aldığını söylüyor.

2023’te tamamlanması planlanan Sharaan tesisi, Al-Ula’ya yönelik projelerin sadece bir bölümü. Buna ek olarak, kraliyet komisyonu ayrıca bir doğa rezervi, uluslararası bir burs programı, Arap leoparını korumak için küresel bir fon ve “Protectors of the Heritage of Al-Ula”yı destekleyen bir program için plan yaptı. Bu mega projeyle Suudi Arabistan, 2035 yılına kadar 38.000 istihdam yaratılmasını ve sahaya 2 milyondan fazla ziyaretçi çekmeyi planlıyor. Sonuçta, projenin hedefi Al-Ula’yı yeniden haritaya koymak.

Etiketler

Bir yanıt yazın