Bursa turizm kenti olma yolunda hızla ilerliyor

Sanayi ve tarım kenti olarak anılan Bursa, kısa süre içeresinde turizmde de adından söz ettirmeye başlayacak gibi...

Şehir merkezinde ve Uludağ’da bulunan 39 konaklama tesisine aralarında uluslararası zincir otellerin de olduğu 13 işletme daha katılacak. Yeni yatırımlarla yatak kapasitesi 10 bini aşacak.Bursa’daki turizm yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Yeni otellerin tamamlanmasıyla şehir merkezi ve Uludağ’daki konaklama tesisleri 52’ye, yatak sayısı da 10 bin 54’e ulaşacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden elde edilen verilere göre, şehir merkezinde 29 konaklama tesisi, 2 bin 244 oda ve 4 bin 582 yatakla hizmet veriyor. Yetki karmaşası yüzünden sahip olduğu potansiyeli yeterince gün yüzüne çıkaramayan Uludağ’da ise 10 otel, bin 139 oda ve 2 bin 401 yatak bulunuyor.

Sektör devleri geliyor
Yaz aylarında özellikle arap turistlerin yoğun ilgisi nedeniyle zaman zaman konaklama sıkıntısının yaşandığı kentte yeni yatırımlarla bu sorunların da ortadan kalkacağı düşünülüyor. Aralarında Inter Continental Oteller Grubu’nun 5 yıldızlı markası Crowne Plaza ile Durmazlar Makine tarafından yaptırılan Hilton gibi uluslararası zincir otellerin de bulunduğu 13 yeni konaklama tesisi bir an önce konuklarını ağırlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

3 bin 71 yatak daha
Yatırımların devam ettiği tesislerin 10’u şehir merkezinde yükselirken, 3’ü ise Uludağ’da yapılıyor. Söz konusu 13 konaklama tesisi tamamlandığında Bursa’ya bin 502 oda ve 3 bin 71 yatak kapasitesiyle katkı sağlayacak. Böylece şehirdeki toplam konaklama tesisi 52’ye, oda sayısı 4 bin 885’e, yatak sayısı da 10 bin 54’e ulaşacak.

Beş yıldızlı otel sayısı 7’ye çıkacak
Bursa’daki yeni otel yatırımlarının 3’ü beş yıldızlı olarak inşa ediliyor. Hilton, Crowne Plaza ve Faik Çelik Turizm tarafından yapımına devam edilen beş yıldızlı otellerin toplam oda sayısı 554, yatak kapasitesi de bin 106 olacak. Bursa’da bugün itibariyle Almira, Kervansaray Termal, Marigold ve Çelik Palas otelleri 5 yıldızlı hizmet sunuyor. Yeni yatırımlarla birlikte Bursa’daki 5 yıldızlı otel sayısı 7’ye ulaşacak.

Büyük hareket kazandıracak
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni otel yatırımlarının Bursa’ya büyük hareket kazandıracağını söyledi. Bursa’nın turizm konusunda önemli argümanlara sahip olduğunu ifade eden Altepe, “Biz henüz ne kayak merkezlerimizi ne spor tesislerimizi ne tarih turizmini ne de inanç turizmini kullanabiliyoruz. Su kayak tesislerinden kongreye, spor tesislerinden doğal güzelliklerin ortaya çıkarılmasına kadar önemli çalışmalara imza atıyoruz. Bunlar şehir ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Altyapı hazırlanırsa, organizasyonlar yapılırsa bu oteller bize yetmez” dedi.

Turizmciler de desteklemeli
Sektörün Bursa’da geliştirilmesi için turizmcilerin de destek sağlaması gerektiğini ifade eden Altepe, şunları kaydetti: “Tanıtım fuarlarını bile Valilik ve Belediye organize ediyor. Hala bizim turizm firmalarımız bir broşür basıp gelen turiste veremiyorlarsa bu konuda da çok büyük eksiklikler var demektir. Otellerimizde konaklama yapanların büyük bölümünü sanayiciler oluşturuyor. Otellerimiz sanayicilerimize yetmiyor şu anda. Bursa’ya alışverişe gelen, Bursa’da iş yapan insanlar kullanıyor. Turistlerimiz de kullansın.”

Geceleme oranları artıyor
Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, 2008’de düşen geceleme oranlarının geçen yıldan itibaren yeniden yükselmeye başladığını söyledi. Yeni otel yatırımlarının mevcut şartlarda Bursa için fazla olduğunu öne süren Beceren, “Bugünkü şartlarda yeni yatırımlar mevcut kapasiteden pay alacak. Ancak otellere sıcak su verilirse kaplıca turizmi de harekete geçer. Bu durumda doluluk oranları da gelişir” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın