Heybeliada Ruhban Okulu, Kapılarını Festivale Açtı

Arkitera Mimarlık Merkezi'nin VitrA desteği ile düzenlediği Açık Kapı Mimarlık Festivali kapsamında, kapılarını açan ilk bina Heybeliada Ruhban Okulu oldu.

1 Ekim 2011 tarihinde gerçekleşen gezi, kayıt yaptırmış olan 22 ziyaretçinin de tam katılımıyla gerçekleşti. Sabahın erken saatlerinde Heybeliada’da buluşan ziyaretçiler, bir rehber ve bir refakatçi eşliğinde binayı gezdiler.

Heybeliada’da Ümit Tepesi’nde bulunan manastır, 809 senesinde Despotlar Manastırı ismiyle kuruldu. 860-862 yılları arasında yağmalanıp hasar gören yapı yenilendikten sonra, 1268-1278 yılları arasında zengin bir kütüphaneye sahip oldu. Manastır işlevini 18. yüzyıla kadar sürdüren kurum için 1772 yılında eğitim izni verilmesiyle burada bir okul açıldı. Sonraki yıllarda yangın, deprem gibi sebeplerle pek çok kez zarar gören manastır yapısının olduğu yere, 1896 yılında Mimar Fotiadis tarafından günümüze kadar gelen yapı inşa edildi. U biçiminde ve simetrik bir plana sahip olan binanın avlusunda Trias Kilisesi yer alıyor.

Binanın bodrum katında yemekhane ve kütüphane, giriş katında sınıflar, etüd odaları, fizik – kimya laboratuvarı, revir ve yatakhane, ikinci katında ise büyük tören salonu, müdür ve öğretmen odaları, sekreterlik, yatılı kalan öğretmenlerin yatak odaları ve teoloji bölümü öğrencileri için yatakhane bulunuyor.

Gezi kapsamında binanın zemin katı, avlusunda bulunan kilise, İstanbul yönüne bakan seyir terası ve bahçesi gezildi. 120.000 eseri barındırdığı söylenen zengin kütüphaneye girilmesine ise izin verilmiyor.

1971’de kapatılana kadar hizmet vererek, birçok papaz, rahip ve din adamı yetiştiren okulun yeniden açılması son yıllarda birkaç kez gündeme gelmişti, ancak tartışmalar henüz bir sonuca ulaşamadı.

Etiketler

Bir yanıt yazın