Schneidertempel, Açık Kapı Mimarlık Festivali’nde Ziyaretçilerini Ağırladı

3 Ekim 2011 tarihinde 5 ziyaretçi, refakatçileri eşliğinde Galata'daki binayı gezdiler.

Schneidertempel (Terziler Sinagogu), Kamondo Merdivenleri’nden ulaşılan Banker Sokağı ile Felek Sokağı arasında yer alıyor. Binanın her iki sokağa da açılan birer kapısı bulunuyor, ancak asıl girişi Felek Sokağı’nda bulunuyor. Bitişik düzende konumlanmış bir parselde yer almasına rağmen, Aşkenaz sinagoglarının mekan tipolojisi burada kendini belli ediyor. İki farklı sokağa bakan cepheleri, 19. yüzyılın eklektik mimarisinin tipik örneklerini sergilemekte.

19. yüzyılda İstanbul’daki Aşkenazlar’ın çoğu terzilik mesleğini icra ediyorlardı. “Tofre Begadim Sinagogu” olarak da adlandırılan sinagog, 8 Eylül 1894 tarihinde Aşkenaz Terziler Birliği tarafından kuruldu. Adı bu yüzden Terziler Sinagogu anlamını taşıyor.

Sıraev görünümündeki kagir yapıda dönemin esnaf kesimi ibadet ediyordu. Bina 1960’lı yıllara dek sinagog olarak kullanıldı. 1964’ten itibaren cemaat nüfusunun azalmasıyla birlikte dini törenler, Yüksek Kaldırım Aşkenaz Sinagogu ile ortak olarak yapılmaya başlandı. Bina 1996 yılında sanat merkezine dönüştürüldü. Bu tarihten beri Schneidertempel Sanat Merkezi’nde düzenli olarak sergi ve etkinlikler düzenleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın