Açık Kapı, Binalara Giriş Vizesi Vermeye Devam Ediyor

Açık Kapı Mimarlık Festivali'nde 4 Ekim tarihinde gezilen yapılardan biri de İsveç Başkonsolosluğu oldu.

Yapımı 1870 yılında tamamlanan ve mimarı Pulgher olan bina, İstanbul’daki en eski elçilik yapılarından biri, aynı zamanda İsveç Krallığı’nın da yurtdışındaki en eski binası.

Günümüze kadar iyi bir şekilde korunmuş olan yapı, öndeki üst bahçe ve arkadaki aşağı bahçe olmak üzere iki bahçeye sahip.

Yapının giriş katında başkonsolosluk çalışanlarının bulunduğu ofisler, ikinci katta ise resepsiyon ve toplantıların yapıldığı odalar yer alıyor. Binanın açılışı yapıldığı zaman bu katın holünde gerçekleşen görkemli balo, İsveç’te de büyük yankı uyandırmış. Binanın en üst katı ise başkonsolosun evi. Alt katlardan sınırlı bir şekilde görülebilen deniz manzarası, bu kattan oldukça iyi bir şekilde izlenebiliyor. Ancak gezi kapsamında bu kata çıkılmadı.

Başkonsolosluğun bahçesinde yer alan diğer binada İsveç İstanbul Araştırma Enstitüsü, konsolosluktan bağımsız olarak çalışmalarını yürütüyor. Bahçenin Boğaz’a bakan en alt kısmında ise, 19. yüzyılın sonlarında protestan bir grubun isteği ve dönemin İsveç kralının araya girmesi ile Osmanlı padişahından izin alınarak yaptırılan şapel yer alıyor. Osmanlı döneminden kalma bir iz olarak, bahçede bir de kuyu bulunuyor.

1,5 yıl önce restore edilmiş olan yapı, İstiklal Caddesi’nin Tünel’e yakın olan kısmında bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın