Berlusconi, Venedik Bienali’nin Direktörünü Görevinden Aldı

İtalya Başbakanı'nın görevi yakın dostuna vermesi eski direktörlerin büyük tepkisine sebep oldu.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Venedik Bienali’nin direktörü Paolo Baratta’yı görevinden aldı. Bu durum başbakanın “etki alanının kültür dünyasına da uzandığı” şeklinde yorumlanıyor.

1998-2000 ve 2007-2011 yılları arasında Bienal Vakfı’nın başkanlığını yapan Baratta’nın yerine 73 yaşındaki gıda ithalatçısı Giulio Malgara getiriliyor. Sporcu içeceği Gatorade’yi İtalya’ya getiren kişi olarak bilinen Malgara’nın kültür alanıyla ise hatrı sayılır bir ilgisi olduğu görülmemiş.

Eski bir banker ve sanat-mimarlık dünyasında oldukça sayılan biri olan Baratta’nın yerinden edilmesi, mimarlık bienalinin önceki direktörleri arasında tartışma yarattı.

2006 yılının direktörü Ricky Burdett, Baratta’nın bienal kapsamındaki tüm disiplinlere hakim olabilen İtalya’nın en büyük değerlerinden biri olduğunu düşünüyor ve ekliyor, “Baratta, Venedik’teki o bürokrasiyle fosilleşmiş meydanı, kattığı canlılık ve profesyonellikle baştan yarattı. Bu kadar farklı değerlere sahip bir ülkede yine siyasetçilerin kazandığını görmek çok üzücü. Hükümet bu yanlış kararı gözden geçirmeli, tabii gençlerin seks skandalları ve finansal krizlerden başlarını kaldırabilirlerse.”

Baratta’nın yöneticiliğinde her yıl mimarlık ve sanata dönüşümlü olarak ağırlık veren bienal, dünyaca ününü günden güne artıran bir organizasyona dönüşmüştü.

2002 yılının direktörü Deyan Sudjic, Baratta’nın uzaklaştırılması kararını “tuhaf” buluyor ve ekliyor, “Paolo Baratta çok yetenekli bir yöneticiydi. Organizasyonun itibarını yeniden inşa etmek ve Arsenale’deki tarihi yapıları hayata döndürmek için üstün bir çaba gösterdi. İtalya’da büyük değişimleri yaratanlar bireylerdir. Bu anlamda, bu çok büyük bir kayıp.”

1978 yılının direktörü İtalyan mimar Vittorio Gregotti ise şöyle diyor: “Bienalin başındaki kişiyi kültür bakanı seçiyor ve atıyor, ancak bu hükümetin başındaki kişinin arkadaşlarından birini önermediği anlamına gelmez. Böylece, hükümetin sanatsal alandaki yetersizliğinden dolayı bu tip kararlar verebileceğini görmekteyiz.”

2008 yılının yöneticisi Aaron Betsky, American Institute of Architects’in dergisinde yayınlanan yazısında şöyle diyor: “Berlusconi’nin bu hareketiyle üzerine topladığı öfke o kadar büyük ki, her zaman başbakanın kararının onaylanması şeklinde işleyen süreç bu kez tersine dönebilir.”

Venedik Valisi Giorgio Orsoni de kararı, Malgara’nın bu göreve uygun olmaması iddiasıyla eleştirenlerden.

Ay başında Kültür Bakanı Giancarlo Galan, Baratta’ya Venedik Bienali’yle tarihi açıdan bağlantılı binaları restore etmesi, film ve tiyatro festivalleri ile sanat-mimarlık bienallerini canlandırmasından dolayı teşekkür ettikten sonra Malgara’nın atamasını ilan etmişti. Bu karar bakanlar kurulundan geçerse Malgara yeni görevine Ocak ayında başlayacak.

Etiketler

1 Yorum

  • omer-yilmaz says:

    Haberdeki bazı kavramlar birbirine karışmış olabilir mi acaba? Direktör ve yönetici pozisyonu metinde yer alıyor; bir de bahsi geçmeyen küratörlük pozisyonu var. Kontrol etmekte fayda var. Kavramların durumuna göre yorumu hakedecek önemli bir haber bu.

Bir yanıt yazın