“Jürinin Kazananları Belirlemek için Çok Nitelikli Akademik Tartışmalar Yürüttüğü Bir Yarışmaydı!”

Arkitera olarak 13 Ekim'de Hatay İl Özel İdaresi Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleşen Hatay İl Özel İdaresi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması Kolokyumu'nu sizler için izledik.

Katılımın çok yüksek seviyelere ulaşmadığı kolokyum, idarenin yaptığı bir sunumla başladı. İl Özel İdaresi’ni genel çerçeve olarak tanıtan sunumda Atilla Özcan, vizyonlarının, ilin tümüne nitelikli ve eşitlikli bir hizmet sağlamak olduğunu belirtti ve yeni hizmet binasının yapımı için yarışma düzenlemek fikrinin de bu vizyon etkisi ile ortaya çıktığını söyledi.

 

Daha sonra sözü alan jüri, öncelikle kolokyum esnasında yarışmacılara elden dağıtılan jüri raporu için, geç kaldıklarını ve hatalı olduklarını kabul ederek jüri adına tüm katılımcılardan açıkça özür diledi. Jüri üyelerinin tamamı, değerlendirme aşamasındaki tartışmaların derinliği ve seçimlerdeki titizliğin altını çizdiler. Esra Fidanoğlu, tüm kararların oy birliğiyle alınmamasının tartışmaların niteliğini gösterdiğini, jürinin çok başarılı ve uyumlu bir şekilde çalıştığını ve final kararlarının herkesi tatmin ettiğini belirtti. Ali Osman Atahan, mimari değerlendirmeler sonrasında bir inşaat mühendisi gözüyle projeleri incelediklerini ve  çok zorlu bir seçim süreci yaşadıklarını dile getirdi. Satın alma yapılmamasıyla ilgili olarak Yakup Hazan, satın almaya layık projeler bulunduğunu fakat maddi imkansızlıklar sebebiyle alınamadığını söyledi.

Proje alanının özellikli yapısı, kolokyum esnasında üzerinde durulan bir başka konuydu. Jüri üyelerinden  Kemal Nalbant, Antakya’nın çok özel bir kültürel ve coğrafi yapısının olduğunu ve proje alanının 50 yıllık bir yerleşme tarihine sahip olduğunu ve çok uzun olmayan bu süreden kalan parçaların çok değerli olduğunu belirtti. Jürinin açıklamaları sonrasında söz alan yarışmacılardan Mete Öz, mimari tasarımların ticari ve sosyal işlevlerle desteklenmesi gerekliliğine dikkat çekti. Aksi takdirde kamu alanlarının çevrelerinde açık fakat atıl alanlar yaratıldığını söyleyen Öz, en doğru tasarlanan mekanın bile insan faktörü olmadan işlevsiz kalacağını belirtti. Üzerinde hassasiyetle durulan bir diğer nokta ise, şartnamede de yer alan doğal yapı ve sürdürülebilirlik vurgusuydu. Birincilik ödülünü alan projenin doğal yapıya ve ağaçlık alanların korunması meselesine yaklaşımı tartışıldı.

Kolokyum ve proje sergisinin farklı binalarda olması, yarışmacılar tarafından eleştirilen konulardan bir diğeriydi. Tartışılmakta olan projeler, projektör ile yansıtılarak bu eksiklik giderilmeye çalışıldı.

71 projenin katıldığı yarışmada, ödül almamış veya elenmiş olan bazı projeler ile ilgili jüri üyeleri ve diğer yarışmacılar arasında örnek olabilecek nitelikte fikir alışverişleri yapıldı.Tartışmalar sonrasında kürsüye davet edilen birincilik ödülünü alan grup, yaptıkları konuşmada tüm öneri ve fikir alışverişlerine açık olduklarını, işin zorlu yanının yeni başlamakta olduğunu fakat yeterli azim ve isteğe sahip olduklarını belirttiler.

Kolokyum, verilen çay kahve molasının ardından yapılan ödül töreni ile son buldu.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın