”Göç” Mahallesi Ben U Sen Yenileniyor

Bianet'ten Nilay Vardar kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili haberleri gündeme taşımaktan çekinmemiş...

Vardar haberinde şunları yazmış,

“Diyarbakır’daki Ben U Sen mahallesinin kentsel dönüşümü için dünyanın farklı yerlerinden gelen uzmanlar proje hazırlıyor; amaç mahalleliyi yerinden etmeden sosyal dönüşümü sağlamak.

Diyarbakır’da tarihi surların yanı başındaki Ben U Sen, 1990 sonrası boşaltılan köylerden  zorunlu göçle gelen ailelerin kurduğu bir gecekondu mahallesi.

Asıl nüfusunu Diyarbakır köylerinden gelenlerin oluşturduğu yaklaşık yedi bin nüfuslu mahallenin yüzde 90’ının düzenli bir işi yok. Kadınlar evde; erkekler de günlük inşaat işi ya da hamallık yapıyor.

İç içe inşa edilmiş evlerde, yedi sekiz kişilik aileler bir odada yaşıyor. Bir kısmının tek tük ineği, tavuğu var; ekmeklerini tandırda kendileri pişiriyor.

Diyarbakır Belediyesi, Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Fransız Kalkınma Ajansı, Rennes Belediyesi’nin de desteğiyle “kentsel dönüşüm” ile bu mahalleyi daha yaşanabilir bir hale dönüştürmek istiyor.

İstanbul’daki Sulukule, Ayazma ve benzeri örnekleri düşününce insanların aklına mahallelinin daha da mağdur olma riski geliyor.

Belediye, bu zor mesele için bir çalıştay yürütüyor; dünyanın farklı yerlerinden şehir planlamacı, mimar, sosyolog ve ekonomistler Diyarbakır’da bir araya geldi. Üç ekip halinde çalışan gruplar, Ben U Sen’i mahalleliyi yerinden etmeden, sosyal bir dönüşümle daha yaşanabilir kılmak için farklı projeler üretiyor.

Cuma günü tamamlanacak projeler, aralarında Belediye Başkanı Osman Baydemir, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’in de olduğu uluslararası jüriye sunulacak.”

Haberin devamını buradan okuyabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın