III. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenlenen 3. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi, "Küresel Rekabet ve Sürdürülebilirlik" gündemiyle toplandı.

İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, açılış konuşmasında küresel ekonomik krize dikkat çekerek, “Ülkelerin makro ekonomik performanslarını başarıyla yürütebilmesi, 2020’den itibaren başarılı ülkelerle yeterince başarılı olamayan ülkeler arasındaki kopmayı hızlandıracak. Bu nedenle aralarında Türkiye’nin bulunduğu önde gelen gelişmekte olan ülkelerin; enerji verimliliği, inovasyon, yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve özel sektör yatırımlarının sürdürülebilirliği konusunda adımlar atmaları gerekiyor” dedi.

İMSAD’ın yürüttüğü EUbuild Projesi kapsamında, 22 Kasım 2011 tarihinde gerçekleştirdiği çalıştayın sonucunda, “Binalarda Enerji Verimliliği için Hükümetlerin İtici Gücüyle Hareket Zamanı” başlıklı deklarasyon, İMSAD ve Balkan ülke temsilcileri tarafından, zirve sırasında tüm katılımcıların ve kamuoyunun önünde törenle imzalandı.

İnşaat Sektöründe Sürdürülebilir Projeler Büyük Önem Taşıyor
Küresel krizin dalgalarının dünya ekonomisini vurmaya devam ettiği bir dönemde enerji arz ve talep güvenliğinin ülkeler için bir kat daha fazla önem taşımaya başladığını belirten Bilmaç, sözlerine şöyle devam etti: “Küresel rekabette ülkelerin ayakta durma mücadelesiyle küresel iklim değişikliği ve enerji verimliği başlıkları arasında ‘trade-off’ yaşanan bir süreçten geçiyoruz. Dünya ticaretinin son 1 yüzyıl içerisinde en zorlu etabı yaşadığı bugünlerde ülkelerin makro ekonomik performanslarını yani büyümeyi, fiyat istikrarını (enflasyon), finansal istikrarını (cari denge) ve mali disiplini (bütçe performansı) başarıyla yürütebilmesi, 2020’den itibaren başarılı ülkelerle yeterince başarılı olamayan ülkeler arasındaki kopmayı hızlandıracak. Bu nedenle aralarında Türkiye’nin bulunduğu önde gelen gelişmekte olan ülkelerin; enerji verimliliği, inovasyon, yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve özel sektör yatırımlarının sürdürülebilirliği konusunda adımlar atması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Enerji Verimliliğiyle Yılda 7 Milyar Dolar Kar Edebiliriz”
Bilmaç, inşaat sektörünün, 30 alt sektör ve 135 ürün grubunu kapsayan bir yapıya sahip olması, yaklaşık 1,3 milyon kişilik çalışan sayısıyla önemli bir istihdam alanı yaratması ve pek çok alt sektörde ‘net ihracatçı’ konumuyla özellikle kriz döneminde cari açığın kapatılmasına büyük katkıda bulunduğunu ifade etti. Bilmaç, “Ülkemizde nihai tüketilen enerjinin yaklaşık %35’i binalarda kullanılıyor. 2010 yılında binalarda 12,8 milyar dolarlık enerji tüketimi kaydedildi. Oysa enerji tüketiminde %50’nin üzerinde sağlanabilecek bir verimlilik, bu faturanın en az yarı yarıya azalması anlamına geliyor. Bunun ithal edilen enerjiden kesileceği düşünüldüğünde; böyle bir tasarruf, cari işlemler açığının da en az 7 milyar dolara yakın azalması anlamına gelecektir. diye konuştu.

Zirve, İMSAD’ın İlk “Sıfır Karbon” Etkinliği Oldu
3. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi, temasına uygun olarak bu yıl ilk kez “sıfır karbon” etkinlik olarak hayata geçirildi. Bilmaç, bu konuyu da “İMSAD’ın tüm stratejilerinin temelini oluşturacak olan sürdürülebilirlik çalışmalarımızın ilk somut adımını, bu Zirvemizle atıyoruz. Bu yıl ilk kez etkinliğimizi karbon salımını ölçümleyerek, ‘sıfır karbon’ olarak gerçekleştireceğiz. Bundan sonra da faaliyetlerimizi kademeli olarak sıfır karbon olarak planlayacağız” sözleriyle değerlendirdi. Zirve’de günün sonunda hesaplanan emisyonları silmek için Türkiye’de geliştirilen sürdürülebilirlik kriteri yüksek bir projeden karbon kredisi satın alınacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın