Dört Yeni Ulusal Proje Yarışması

Kentlerin değişen sosyo-ekonomik ve fiziksel koşullarıyla beraber ortaya çıkan yeni gereksinimlere yönelik projelerin daha nitelikli bir şekilde üretilebilmesi için, bu yetkiye sahip kurumlar tarafından düzenlenen yarışmaların önemi göz ardı edilemez.


Kayseri Kalesi (Fotoğraflar: wowturkey.com)

2007 yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde, üç ayrı şehrin çehresini değiştirecek dört yeni proje yarışması da gündeme taşınıyor.

1. Maltepe – Dragos Semti Yarışması
Bu yarışmalardan ilki 30 Kasım 2006 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) ve Arkitera Mimarlık Merkezi’nin düzenlediği İMP toplantıları kapsamında “Kamusal Projelerin Üretimi ve Yarışmalar” konulu oturumda da sözü geçen Maltepe Dragos semtini konu alan yarışma. Maltepe İlçesi’nde E-5 karayolunun güneyinde kalan Dragos semtinde çoğu az katlı müstakil konutlar ve sanayi bölgesi yer alıyor.

Yarışmanın şartnamesinin hazırlanması ile ilgili çalışmalar halen devam ediyor. Bu süreçte konuya ilişkin bilgisine başvurduğumuz İMP Yarışmalar Grubu’ndan Murat Vefkioğlu; idari, hukuki ve finansal çalışmaların sürdüğünü; yarışmanın ihale kanunu ile belirlenen bir yarışma türü olarak açılacağını fakat şimdiye kadar düzenlenen yarışmalardan daha farklı, ayrıca ulusal ve açık bir yarışma olacağını belirtti. Yarışmanın şartname çalışmasının tamamlanmasının ardından resmen duyurulması bekleniyor.

2. Şişhane Tiyatro Binası Yarışması



Bu dört yarışmadan ikincisi, İstanbul’un Şişhane semtinde, içerisinde eski defterdarlık binası ve katlı otoparkın da bulunduğu yaklaşık 7.400 metrekarelik bölgeyi kapsıyor. Tarihi Galata Kulesi’nin 150 metre uzaklığındaki bölgenin proje alanı olarak belirlendiği yarışmaya ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanı Murat Tuncay, temelde Şişhane Tiyatro Binası yapılmasına yönelik ulusal bir yarışma olduğunu; bölgenin birkaç parselden oluştuğunu ve şu aşamada Büyükşehir Belediyesi’nin bu parsellerin mülkiyetinin hukuki açıdan çözülmesiyle uğraştığını söyledi. Yarışma jürisinde yer alacak isimlerin belli olduğunu fakat değişiklikler olabileceği için bu isimleri açıklayamayacağını belirten Tuncay, yarışmanın bir ay içerisinde resmi olarak duyurulacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

3. Kayseri Kaleiçi’nin Düzenlenmesi Yarışması

Kayseri Kaleiçi’nin kültür ve sanat etkinlikleri ortamına dönüştürülmesine yönelik olarak açılacak ulusal proje yarışmasının geçtiğimiz günlerde ilk toplantısı yapıldı. Bizans döneminde yapıldığı kabul edilen Kale, Alaaddin Keykubad döneminde onarım görmüş; 1950’li yıllarda sebze hali olarak, daha sonra ise iç kısmına küçük dükkanlar yapılarak esnaflara tahsis edilmiş, böylece ticarete açılmış. Şehir merkezinde yer alan İç Kale kuzeyden güneye 800 metre, doğudan batıya 200 metre uzunluğunda ve 19 adet burcu bulunuyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği yarışma hakkında Kayseri Mimarlar Odası’ndan aldığımız bilgilere göre jüri şu isimlerden oluşuyor: Haluk Pamir, Nuran Zeren Gülersoy, Yegan Kahya, Yıldırım Yavuz, Sevgi Lökçe, Ali İhsan Günay. Yarışmanın iki aşamalı mı yoksa tek aşamalı mı olacağı, teslimde istenilen belgeler gibi teknik detayların belirlenmesi için yapılacak ikinci toplantının tarihi 1 Aralık 2007. Yarışmaya ilişkin detayların belirlenmesiyle kısa bir süre içinde resmi olarak duyurulması bekleniyor.

4. Ziyapaşa Mahallesi – Mimar Sinan Parkı Kesimi Kentsel Tasarım Ulusal Proje Yarışması



Resmi olarak bu hafta içinde duyurulan bir diğer yarışma ise Adana’daki Mimar Sinan Parkı Kesimi’nin “kent bütünü ve Adana halkı adına ağırlıkla kültür, turizm, alışveriş, yeşil ve açık alan gibi işlevlerle yeniden düzenlenmesini” konu alan serbest, ulusal ve tek kademeli proje yarışması.

Yarışma kapsamında geliştirilecek projelerde;
– Öncelikle kritik kamu alanlarının varlığından yola çıkılarak kamusal yararlılığa ait fırsatların en rasyonel ve kaliteli olarak değerlendirilmesi,
– Süreç içinde yarışma alanının sosyo-kültürel ve ticari bir odak olarak düzenlenmesi,
– Özellikle yakın çevredeki kentsel değişim ve dönüşüm düşüncelerine bir örnek oluşturması,
– “Buluşma, toplantı, konser, gösteri ve benzeri eylemlerin” gerçekleşmesini sağlayacak bir mekanın kurgulanması; sosyal, kültürel ve ticari bir odak yaratılması bekleniyor.

Yaklaşık 200.000 metrekare büyüklüğünde bir alanı kapsayan yarışmanın jürisinde ise; Baran İdil, Prof.Dr. Zekai Görgülü, Yard.Doç.Dr. Murat Uluğ, Yard.Doç.Dr. Feride Önal, Tamer Başbuğ, Abdullah Özkul, Selami Demiralp, Aytaç Durak Adana, Prof.Dr. Erkin Erten, Samet Karyaldız, Cüneyt Erginkaya, Ramazan Doğru, Zihni Aldırmaz, Oktay Karakuş gibi isimler yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın