İstanbul’da kentsel dönüşüm her ilçede başlayacak

Ankara'da basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmalarının her ilçeden başlayacağını, ancak öncelikle deprem riski yüksek olan bazı ilçelerde noktasal adımlar atılacağını açıkladı.

Ankara’da Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) büyükelçileri ağırladığı kahvaltılı toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalarının her ilçeden başlayacağını, ancak öncelikle deprem riski yüksek olan bazı ilçelerde noktasal adımlar atılacağını açıkladı.

İstanbul’da kentsel dönüşümün her ilçede başlayacağını belirten Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul’da geçmişten gelen deprem hazırlıkları var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak göreve başladığımız günden bugüne kadar deprem dönüşüm çalışmalarının altlığını oluşturduk. Özellikle şehrin jeolojik haritalarını tamamladık. Kentin yüzde 50’sinin yaşadığı yoğun ilçelerde de tarama çalışmaları yaptık. Bunların dokümanları elimizde var. İlçe belediye başkanlarımız da bu konuda çalışmalar yapıyor ve hazırlıklarını ortaya koyuyor” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda oluşturdukları Deprem Çalışma Grubu ile birlikte gerekli adımları atacaklarını vurgulayan Kadir Topbaş şöyle konuştu; “Çalışmalara belirli zaman dilimleri içinde bütün ilçelerde başlayacağız. Tabi öncelikle belirli ilçelerde noktasal adımlar atılacak. Ama arkasından daha büyük adımlar atılacağını söyleyebilirim. Çünkü halkımızdan deprem dönüşüm çalışmalarına ciddi katılım olmasını bekliyoruz. Belediye başkanlarımız da bunun gururunu yaşamak istiyorlar. Birlikte bu adımları atacağız.”

İstanbul yasal düzenlemeye destek veriyor

Başkan Topbaş, “1 Ocak 2012’den itibaren inşaatlarda ustalık ve işçilik belgesi olmayanlar çalışamayacağının ve çalışanlara para cezası uygulanacağının” hatırlattı üzerine de şunları kaydetti;

“Ankara’da şu anda bir yasal düzenleme yapılıyor ve yakında bu çalışma elimize gelecek. Biz de katkılarımızı sunuyoruz ve görüşlerimiz beyan ediyoruz. Özellikle hassas bölgelerdeki yapılarda doğru malzeme seçilmesi ve doğru bir işçilik uygulanması çok büyük önem arz ediyor. Buna çok dikkat edilmesi gerekir ve zaten bu hassasiyet hepimizde var. Geçmişten gelen yapıların bir kısmında sıkıntılar var. Bunlarla ilgili deprem dönüşüm çalışması yapılacak veya güçlendirme yapılabilecek binalar güçlendirilecek. 2004’tan sonra yapılan binalarda bütün belediye başkanlarımız çok daha sıkı bir denetim ortaya koydular. 1999 depreminden itibaren yapılara çok dikkat edildiğini düşünüyoruz. Çıkacak dönüşüm yasasının da öngörüsü doğrultusunda yapılarda artık çok daha hassas davranılacağına inanıyorum. Bina yapanlar ve yaptıranlar artık depreme dayanıklılık konusuna çok daha fazla dikkat edeceklerdir diye düşünüyorum.”

Etiketler

Bir yanıt yazın