Odunpazarı’nda Dönüşüm Rüzgarı

Eskişehir'in tarihi konaklarıyla ünlü Odunpazarı ilçesi, gecekondulardan arındırılarak depreme dayanıklı tarihle iç içe modern bir kent haline gelecek.

Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, belediyede düzenlediği basın toplantısında, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Odunpazarı Belediyesi işbirliğiyle yürütülen “Karapınar Vadisi Gecekondu Projesi”nin, Eskişehir ve Türkiye’nin ilk gecekondu kentsel dönüşüm projelerinden biri olduğunu bildirdi.

Kentsel dönüşüm ve depreme dayanıklılığı, gecekonduların yerine kurulacak modern kentle sağlayacaklarını belirten Sakallı, bunun Eskişehir ve Türkiye için bir rol modeli olacağını söyledi. Sakallı, Karapınar mevkisinin yaklaşık 500 bin metrekare alana sahip olduğu bilgisini vererek, projenin söz konusu alanda yer alan Karapınar, Alanönü, Erenköy ve Huzur mahallelerini kapsadığını anlattı.

Sakallı, depremsellik bakımından en fazla riske sahip 8 ilden birinin Eskişehir olduğu düşünüldüğünde, projenin öneminin daha iyi anlaşılabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Televizyonlarda, haberlerde görüyoruz. Yıkım anlarında çatıya çıkan anne ve babalar, üzerlerine benzin dökerek kendisini yakmaya çalışılan insanlar, öz çocuklarını rehin alan, çatıdan kiremit atan insanlar var. Biz de bu bölgede yıkım yapıyoruz, ama şükürler olsun böyle bir şeyle karşılaşmadık. Yıkımları vatandaşlarımızın katkı ve katılımlarıyla yapıyoruz. Bu projenin bir başka yönü var; deprem yıkmadan biz yıkıyoruz. Ağlayarak, acıya veya bir trajediye dönüştürerek değil, gülerek, oynayarak, halay çekerek yıkıyoruz.”

Şimdiye kadar çöküntü bölgesi olmuş, yeşil alan, sağlık ocağı, okul, yol ve spor alanı olmayan alanda yeni bir kent kurmaya çalıştıklarına işaret eden Sakallı, projede 1536 konut, 5 Yıldızlı otel, alışveriş merkezi, kongre ve kültür merkezi, ilköğretim okulu, cami, sağlık merkezi, spor alanı ve büyük park bulunacağını anlattı.

Burada yaşayacak vatandaşların, kentin bir başka noktasındaki sosyal dokuya ihtiyaç hissetmeden yaşamlarını sürdüreceğini bildiren Sakallı, “Proje öncesi bölgede depreme dayanıklı olmayan yaklaşık 750 gecekondu vardı. Eğer depremle yüzleşeceksek, deprem yıkmadan önce belediye olarak yıkabilmeyi öğrenmeliyiz. Bu alandaki evlerin bir kısmı tapulu, bir kısmı tapusuz, bir kısmı tapu tahsis belgeli, bir kısmı Hazine arazileri üzerinde bulunuyor. Burada şimdi 5, 6, 7 katlı binalar yapılacak. Bunlar da 75, 95, 125, 135 ve 140 metrekare olmak üzere 6 ayrı tipten oluşacak” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın