Emek Kamuoyuna Emanet

Emek Sineması'nın yıkılmasını durdurma kararı iptal edildi. Davayı açan Mimarlar Odası ve sivil toplum örgütleri karara tepki gösterdi. Geçen sene olduğu gibi tekrar eylemler düzenlenmeye başlandı.

Emek Sineması’nın yıkılmasını öngören projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı, aynı mahkeme tarafından kaldırılıp sinemanın yıkımına giden yol açılınca, Emek’i kurtarmak için uğraşan sivil girişimler tekrar örgütlenmeye başladı.

İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi facebook ve twitter üzerinden sanal Emek nöbeti başlattıklarını söyledi. Emek sineması direnişçileri sanal ortamda “Emek Bizim adlı facebook grubundan ve Twitter’da #emeknobeti etiketiyle yolunuz Emek Sineması’na düştükçe Emek Sineması’nın durumunu güncelleyin” mesajı yaydı. Bir süredir toplantılar yapan Occupy İstanbul da Emek direnişine katılma kararı aldı.

Yürütmeyi durdurmaya durdurma

İstanbul’un sinema kültüründe önemli bir yere sahip olan Emek Sineması’nın yıkılmasını öngören projeyle ilgili olarak Mimarlar Odası’nın açtığı davada verilen yürütmeyi durdurma kararı yaklaşık iki yıl sonra yine aynı idare mahkemesi tarafından kaldırıldı. Mahkeme yürütmenin durdurulması isteminin reddine itiraz yolu açık olmak üzere karar verdi.

Mimarlar Odası bu gelişme üzerine, üç uzmanın hazırladığı bilirkişi raporunu hazırlayan üç uzmandan ikisinin dava konusu projenin kültür dokusuna uygun olmadığını belirttiğini vurgulayarak konuyla ilgili olarak itiraz haklarını kullanacaklarını açıkladı.

Mahkemenin kararı üzerine açıklama yapan bir diğer örgüt de Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) oldu. SİYAD “Emek Sineması’nı yıktırmayacağız” başlıklı açıklamasında, sinemanın sevenleri tarafından terk edilmeyeceğini dile getirdi. “Türkiye’nin sinemaseverleri ve sinema yazarları olarak, ilk kazma darbesinin indirilmek istendiği anda da Emek’in yanında yer alınacağı”nın vurgulandığı açıklamada dayanışma çağrısında bulunuldu.

Eylemler sonuç vermişti

9. İdare Mahkemesi 12 Mayıs 2010’da işlemin uygulanması halinde telafisi güç ya da imkansız zarar doğuracak nitelikte olduğu gerekçesiyle Emek Sineması’nın yıkılması kararının durdurulmasına hükmetmişti.
Karar öncesinde haftalarca Emek Sineması’nın bulunduğu sokakta sinemanın kapatılmasına ve yıkılmak istenmesine karşı protesto eylemleri düzenlenmiş, Beyoğlu’nda çok sayıda yürüyüş, sokakta günlerce etkinlikler yapılmış, gönüllüler Emek Sineması nöbeti tutmuştu.

Nisan ayındaki eylemlerden birinde protestocular “Emek’ten çıkın Demirören’i yıkın”, “Emek bizim İstanbul bizim” sloganlarıyla Demirören AVM’ye girmiş, alışveriş merkezini kısa süreliğine işgal etmişti. Bini aşkın kişinin girdiği, Demirören Holding’in Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde inşa ettirdiği ve imar kurallarına aykırı olduğu iddia edilen Demirören AVM eylemine sinema yazarları ve sanatçılar da katılmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın