İstanbul’un suyuna hafriyat dökecekler

İstanbul'un en önemli içme suyu kaynaklarından Büyükçekmece'de ürküten gelişme. Belediye Encümeni, Büyükçekmece Gölü'nün yanında bulunan ve yüzde 94'ü 'mutlak koruma alanı' içerisinde kalan 22 pafta 1812 parsele hafriyat dökülmesi yönünde karar aldı

Ağa Demirtaş isimli vatandaş, 1960 ve 1970 yılları arasında taş ocağı olarak kullanılan Tepecik Mahallesi 22 pafta 1812 parselde oluşan çukurlara hafriyat dökmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı ve Büyükçekmece Belediyesi’ne talepte bulundu. Büyükçekmece Belediye Encümeni, 27 Eylül 2011 tarihli toplantısında, Büyükçekmece Gölü İçme Suyu Havzası’nda bulunan ve yaklaşık yüzde 94’ü ‘Mutlak koruma alanı’ olan 380 dönümlük arazide hafriyat dolgu alanı yapılmasına karar verdi.

YÖNETMELİĞE AYKIRI
Belediye Encümeni, gerekçesini ise şöyle sıraladı: Taş ocağının geniş alana yayılması, emniyet tedbirlerinin alınmaması insan ve hayvanların oluşan yerlerde düşmesi sonucu can ve mal kaybına yol açabilecek durumdadır. Ayrıca park ve koru alanı yaratılabilir.Oy çokluğuyla alınan karara AK Partili meclis üyesi Mustafa Kemal Aksoy karşı çıktı: Yapılması düşünülen hafriyat çalışması, İSKİ Yönetmeliği’nin ‘Mutlak koruma alanlarına döküm yapılamaz’ hükmüne aykırı.

Büyükçekmece Belediyesi, söz konusu ‘Islah çalışması’yla ilgili Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ’den yazılı görüş alacak. Olumlu görüş bildirmeleri halinde, yüzde 94’ü ‘Mutlak koruma alanı’ içerisinde kalan Büyükçekmece Gölü havzası moloz yığınıyla dolacak. Elde edilecek rantın bedeli ise 200 milyon. Öte yandan İSKİ’den yapılan açıklamada ise Büyükçekmece Belediye Encümeni’nin kararından haberdar olmadıkları belirtildi.

Bu bir rant uygulaması
Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman: Bölge İSKİ’nin sorumluluk alanında. Yönetmelik açık. ‘Mutlak koruma alanları’nın olduğu bölgeye döküm yapılamaz. İstanbul içme suyunun büyük bir kısmını karşılayan barajın kirletilmesi de söz konusu. Bu, tamamen belediyenin rant uygulamasıdır.

Etiketler

Bir yanıt yazın