Başkan Topbaş; “İmar artışı İstanbul’un yenilenmesi için bir şans”

Fikirtepe'de başlayacak kentsel dönüşüm çalışmasının İstanbul'daki deprem korkusunu ortadan kaldıracak çok önemli bir çalışma olduğunu belirten Başkan Topbaş, "İmar hakkını arttırarak deprem riskini ortadan kaldırmak için İstanbullulara fırsat veriyoruz.

Saraçhane Belediye Sarayı’nda gazetecilerin sorularını cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’nin uygulama planlarının Belediye Meclisi’nden geçmesinin şehrin yenilenmesi için bir şans olduğunu söyledi.

2011 ve gelecek yılların İstanbul’un yenilenmesi ve bir noktada deprem riskinden kurtulma çalışmalarının ağırlıklı olarak başladığı bir dönem olmasını arzu ettiklerini belirten Başkan Kadir Topbaş, Fikirtepe’nin örnek bir bölge olduğunu vurgulayarak, “Fikirtepe üzerinde yaptığımız çalışma ve 1 milyon 500 bin metrekarelik alan üzerindeki proje çalışması ve imar düzenlemesi 14 Ocak tarihindeki Meclisimizden oybirliğiyle geçti. Bu da bir şeyi gösteriyor tüm siyasi partilerimizin katkı vermesi ve bir noktada bizim fikrimizin doğru olduğu anlamını taşımakta. İnanıyorum ki artık burada kendi içinden dönüşme, kendi kaynağını kendi içinde oluşturma imkanı veren ve bir noktada parsellerin birleşerek daha farklı imar hakları alabilecekleri gibi bir imkan veren bir fırsatı sunmuş oluyoruz” diye konuştu.

Sırada Maltepe Kağıthane ve Ayamama var
Fikirtepe’de başlayacak çalışmanın bir benzerinin Maltepe Dragos’ta ve Kağıthane Cendere Vadisi’nde de başladığını anlatan Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Cendere Vadisi’ndeki çalışmalarımız da meclisten geçti. Orada da sanayinin bulunduğu bir noktada bir dönüşüm çalışması olacak. Ayrıca, Ayamama ile ilgili gelecek ay çalışma yapılacak. Diğer ilçelerimiz de sırada. Bu öngördüğümüz imar hakkını arttırmak suretiyle, deprem riskini ortadan kaldırmak adına İstanbullulara ve riskli alanlara fırsat vermeye çalışıyoruz. Bu da şehrin yenilenmesi için bir şans olarak kullanılabilecek. 2011 yılında ağırlıklı olarak ve devam eden yıllarda, İstanbul artık deprem riskini gerilerde bırakacak.”

Bir gazetecinin Avrupa yakasında da çarpık yapılaşmanın olduğunu hatırlatması üzerine Kadir Topbaş, “Fikirtepe farklı bir bölgeydi, üzerinde çok konuşulan bir nokta olduğu için orasını biz gündemde tuttuk. Aynı şekilde Esenler, Güngören, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Okmeydanı var. Bundan sonra her ilçede, bu hakları vermek suretiyle vatandaş, kendi kaynaklarını kendi içinde oluşturacağı bu şartları kullanarak, binalarını yenileyebilecek ve deprem riskinden kurtulabilecek” şeklinde konuştu.

Kamu arazileri kullanan vatandaşlara satılıyor
İstanbul’daki işgal edilmiş belediye arazilerinin kullanan vatandaşlara satışını başlattıklarını hatırlatan Topbaş, şunları kaydetti; “Öte yandan, kamuya ve vakıflara ait arazilerle ilgili devletin şu anda satış yapmaya başladığını biliyoruz. Bu bölgelerin mülkiyeti vatandaşa geçme noktasında start verildi. Beykoz’da da aynı şekilde çalışma var. Okmeydanı’ndaki ağırlıklı vakıf arazileri, Milli Emlak ile yapılan takas sonucunda vatandaşa satış noktasına geldi. Özel mülkiyet alanlarında olan yerlerin, bu noktada bu fırsatı kullanabilmeleri için ancak özel mülkiyet sahipleri bir noktada yapı sahipleriyle anlaşmaya girebilir. Verdiğimiz imar hakkı o kadar yüksek ki hepsine yeter. Barselona’daki benzer çalışmaları yerinde inceledik ve buna kendi teknik bilgilerimizi de ekledik. Çalışmalarımız aralıksız sürüyor.”

Türk Telekom Arena’da yaşananlar doğru değil
Başkan Kadir Topbaş bir başka soru üzerine, Türk Telekom Arena Stadı’nın açılışında yaşanan olayların stadın açılışına gölge düştüğünü belirterek, “Yaşananlar Galatasaray gibi UEFA Şampiyonu olmuş ve Süper Kupa’yı almış bir takımın taraftarlarına yakışmadı. Hoş değil, doğru bulmadım” dedi.

Bu tür olayların olmaması gerektiğini ifade eden Kadir Topbaş, ”Sevincin dorukta olmasını arzu ettiğimiz yerlerde bu şekilde olumsuzlukların yansıması sadece Türkiye’ye değil, dünyaya yansıyor. Bundan hepimiz rencide olduk. Son olsun deriz ama maalesef bazı kendini bilmezler, had aşanlar zaman zaman buna benzer tarzda bir takım davranışlarda bulunabiliyor” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi, arzu edilseydi stadın açılışının bir protokol açılışı şeklinde yapabileceğini dile getiren Başkan Topbaş, açılışın Galatasaray’ın oynayacağı bir maçla yapılmasını doğru bulduklarını kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak da stada çok ciddi emek verdiklerini anlatan Topbaş, “Yollar yaptık TEM’in altından. Böyle bir sorumluluğumuz olmamasına rağmen. Ama dedik ki metroyu bir an önce getirelim. Başbakanımızın talimatıyla stat devreye girdiğinde çalışsın diye. Ama bir şey oldu, bir iz düştü. Bu tarihe böyle geçti. Bir daha tekrar olmaz inşallah. Yapanları kınıyorum” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın