Arkitera Seyahat Bursu Gezgini Belli Oldu

Arkitera Mimarlık Merkezi 10. yılında Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek mimarlık alanında bir seyahat bursu vermeye karar verdi.

17 Aralık’tan beri içinde olduğumuz bu heyecanlı süreçte, bursu kazanan gezgin sonunda belli oldu. İki haftadır herkesin nefesini tutup beklediği gün geldi ve adaylar geçtiğimiz haftasonu sunumlarını gerçekleştirdi. 1 ay boyunca belirlediği tema üzerinden Dünya’nın 10 farklı şehrini gezme fırsatı kazanan, “Üretimin Peşinde” temasıyla Yelta Köm oldu.

Arkitera Seyahat Bursu Final Jürisi 5 Mart Cumartesi günü Arkitera Mimarlık Merkezinde yapıldı. 21 Şubat’ta açıklanan 15 gezgin adayı sunumlarını gerçekleştirdi. Jüride, mimar ve şehir plancılarından oluşan editoryal kadrodaki Gökçe Aras Engin, Pınar Koyuncu, Dilek Öztürk, Derya Yazman ve Ömer Yılmaz bulundu.

Her adayın sunumu oldukça detaylı ve açıklayıcıydı. Mimarlık, kent, kültür ve fiziksel çevre ile ilgili birbirinden farklı temalar sunuldu. Ekolojik gökdelenler, Blues müziğinin kent mekanlarına etkisi, Latin Amerika’daki farklı gecekondu tipleri, Dünya’nın farklı bölgelerindeki kentsel dönüşüm alanları, kıyı-kent ilişkisi, 10 kentte ön plana çıkmış 10 genç mimarlık ofisiyle söyleşi, sosyalizm ve kolonileşme sonrası kentler, hayalet kentler gibi birbiri arasında çeşitlilik gösteren temalar dikkat çekti. Her adayın seyahat bursu için çok çalıştığı izlenimini elde ettik. Bu noktada karar vermekte zorlandık. Adayları, seçtikleri rotanın temayla bütünleşmesi ve birbirinden kopuk olmaması, temalarını gittikleri kentlere aktarmada hangi yöntemleri izleyecekleri, sosyal medya araçlarını ne kadar kullanabilecekleri ve döndüklerinde bundan ne gibi sonuçlar, ürünler çıkacağı kriterleri doğrultusunda değerlendirdik.

Adaylar sunumlarını bitirdikten sonra jüri değerlendirme sürecine geçti.

İlk aşamada 8 finalisti seçen jüri, ikinci aşamada 5 kişi seçti ve oylama sürecine geçildi. Yapılan oylamada oy çokluğu ile kazanan Yelta Köm olarak belirlendi. En çok oy alan diğer 2 kişi de seyahat bursu için yedek olarak seçildi. Oluşabilecek aksilikler için belirlenen birinci yedek Cansu Tolunay, ikinci yedek ise Duygu Başoğlu oldu.

Seyahat Bursu’nu kazanan gezginin tüm masrafları Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından karşılanacak. Ayrıca gezginin seyahati ile ilgili tüm gelişmeler, Arkitera.on sitesinden takip edilebilecek.

Arkitera Mimarlık Merkezi’ne gelip sunumunu yapan tüm adaylara Mimarlık Almanağı, GazetePARC, 5 Mimar 5 Bakış kitabı, RAF ve Mimarlık Takvimi’nden oluşan bir paket verildi. Ayrıca tüm finalistlere ArkiPARC 2011’e iki kişilik kayıt olanağı sunulacak. Bunun için tek yapmaları gereken www.arkiparc.com dan kayıt olduktan sonra e-mail ile bu kayıtlara ilişkin bilgi vermeleri.

“Üretimin Peşindeyim”

Yelta’nın temasının heyecan verici ve zorlayıcı olması, mekanda bahsettiği üretim konusunu sadece fiziksel olarak değil, sermaye, sanat, kültür üretimi olarak da ele alması, seyahati sırasında izlenimlerini aktarmak için seçtiği yöntemler ve seyahatinden döndükten sonra sunacağı ürünler açısından bize zengin ve farklı bir yelpaze sunması, seçimimiz açısından etkili oldu.

Yelta, rotasına Mumbai’den başlıyor ve Uzakdoğu, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarında gezisine devam ediyor. Hazırladığı temada, Mumbai, Jakarta, Pekin, Tokyo, New York, San Jose, Meksika, Sao Paulo, Lagos ve Barselona’da farklı üretim şekillerinin yarattığı mekanlar üzerinde odaklanıyor. Elektronik, çöp, sermaye, bilgi, kültür, sanat, teknoloji, tarım, konut ve gecekondu üretimi çerçevesinde mekan üretimini sorgulayacak olan bu gezi, şehirlerdeki kitleler halindeki üretimi ve buna bağlı tüketimi mekanlarıyla birlikte irdeleme fırsatı sunacak.

Üretimin nasıl coğrafyalar yarattığını görmek isteyen Yelta, teması ile ilgili şunları diyor:

“Bu yolculuk benimle beraber, sanal ama yeni bir mekanın da üretimini sağlayacak. Bu yeni üretim, günbegün adım adım sanal ortamda oluşurken, sadece yazıyla değil daha önce birkaç yer için yaptığım, ses kayıtlarıyla, videolarla hikayesini daha iyi anlatacak. Üretimin peşindeyken ben de onun içinde üreteceğim.”

Gideceği şehirlerin seslerini kaydederek döndüğünde bir ses enstalasyonu yapabileceğini söyleyen gezgin, ayrıca gezisi sırasındaki tüm gelişmeleri blogunda yayınlayacak ve söyleşiler gerçekleştirecek. Döndüğünde tüm deneyimini dijital bir kitap olarak sunmayı da planlıyor.

Yelta Köm Hakkında

1986 yılında İstanbul’da doğan Yelta Köm, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde mimarlık eğitimine devam ediyor. Üniversitede EASA ile başlayan organizasyon deneyimini daha sonrasında Kayıtdışı organizasyonuyla sürdürdü. Daha önce “nosyopsis” isimi blogunda, üretim, mimarlık ve kişisel ilgi alanları ile ilgili yazılar yazan Köm, bu deneyimlerini bir aylık gezisine de yansıtacak.

http://about.me/yeltakom

Yelta, her gittiği şehirden Arkitera’ya bir kart atacağına dair söz verdi. Yelta’yı tebrik ediyor ve başarılar diliyoruz!

Etiketler

Bir yanıt yazın