New York’taki “High Line” Taklidi Proje, Ulaşım Tartışmalarını Fişekledi

New York, Queens'te Long Island Demiryolu'nun QueensWay Park'a dönüştürülmesi planlanıyor.

High Line ortaya çıktığından beri tüm metruk demiryolları birincil gayrimenkul arazileri haline geldi. New York’ta gerçekleştirilen birçok proje, dünyanın dört bir yanındaki kentler için ilham kaynağı oluyor. New York, Queens’te ise, belediyelerdeki tipik çıkarcı amaçlar uğruna gösterişli bir High Line taklidinin yaratılması için büyük çaba sarfediliyor. New York Daily News tarafından hazırlanan rapora göre, demiryolu hattı olarak işlev gören Long Island Demiryolu’nun “QueensWay” Park’a dönüştürülmesi planı, yerel halk tarafından oldukça büyük tepkiyle karşılandı. QueensWay Park’ın yapımına karşı olanlar mevcut yolların, restore edilerek demiryolu hattı olarak kullanılmasını istiyor.

1960’ların başında kapatılan demiryolu, Rockaway’den Rego Park’a kadar Queens’in birçok yerine ulaşıyordu. High Line etkisini semtlerinde görmek isteyenlerin sayısı artarken, aralarında meclis üyesi Philip Goldfeder’ın da bulunduğu küçük bir grup parkın yapımına karşı çıkıyor. Goldfeder, QueensWay projesine karşı çıkan semt sakinlerinin, 30 dakika veya daha kısa bir sürede Manhattan’a ulaşabilme ayrıcalıkları olması gerektiğini belirtiyor.

Parkın savunucuları ise, Queens’teki toplu taşıma eksikliğini kabul ediyor fakat metruk demiryolunun 50 yıldır kullanılmadığını, altyapının ise oldukça kötü durumda olduğunu, buna rağmen Queens sakinlerine karşı verilen kentsel iyileştirme vaadlerinin ise yerine getirilmediğini söylüyor.

Bir Daily News okuyucusu ise yorumunda, ilginç biçimde, bisiklet, yaya yolu gibi alternatif ulaşım sistemlerinin değerlendirilebileceğini söylemiş, böylece kentte uygulamaya konması beklenen Bisiklet Paylaşımı programının da bir sonraki aşamada hayata geçirilebileceğini dile getirmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın