Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Genel Kurul Süreci Kentlerde Dönüşümün Etkilerinin Tartışıldığı Teknik Kongre İle Başladı

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından 18-19 Şubat 2012 tarihlerinde gerçekleşecek 42. Dönem Olağan Genel Kurulu ve Seçimleri öncesinde düzenlenen Teknik Kongre'nin bu seneki konusu "Dönüşen Kent, Dönüşen Kültür" olarak belirlendi.

Kentlerimizde yaşanan hızlı dönüşümün kültürel etkilerinin mimarlar ve farklı disiplinlerden uzmanlarla tartışılacağı kongrenin ilk açılış konuşmacısı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Deniz İncedayı oldu.

Başarılı ve verimli bir genel kurul süreci yaşanması yönündeki umutlarını dile getirerek sözlerine başlayan İncedayı, İstanbul için sürece damgasını vuran kentsel dönüşüm projelerini ve dönüşüm anlayışını, mekanın yeniden şekillenişini ve yeni kimliğinin mimarlık açısından tartışılabilir olmasının önemi üzerinde durdu. Çok yönlü olarak sivil toplumla tartışılmayan, bilim insanlarının katkılarına başvurulmadan gerçekleştirilen projeleri eleştiren mimar, meslek odalarının bu süreçte toplumsal bakış açısı ile “sağlıklı”, “yaşanılır”, “güvenli” ve “sürdürülebilir” bir çevrede yaşam hakkının korunması yönündeki çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Deniz İncedayı’dan sonra söz alan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, uzun süredir Türkiye gündemini derinden etkileyen dönüşüm kavramının, mesleğimize ve kentlerimize dayatılan siyasal bir anlayışın sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi. Rant ya da piyasa değil toplum yararına bir mimarlık anlayışıyla yoluna devam eden Mimarlar Odası’nın ve diğer meslek örgütlerinin son derece açık, şeffaf ve demokratik bir biçimde yürüttüğü süreçlerin karşısında, mimarlığa ve kente dair kapalı kapılar ardında alınan kararlar olduğunun altını çizen Muhcu; merkezi idarenin baskısı altında belediyelerin nasıl sessiz kalabildiklerini sordu. Muhcu, süregelen baskıcı ve dayatmacı anlayışın karşısında, meslek odalarının yürüttüğü demokratik anlayışın kazanacağını söyleyerek sözlerini bitirdi.

İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından düzenlenen teknik kongre ve genel kurulun bir kısmına ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını söyledi. Dönüşümün kelime anlamlarından bahseden Hacıhasanoğlu, mevcut kentsel dönüşüm politikaları karşısında Üniversiteler ile Meslek Odaları arasında güçlü bağlar kurulması gerektiğini; Mimarlar Odası’nın Mimarlık Akreditasyon Kurulu ve SMGM çalışmaları ile bu bağı kurduğunu sözlerine ekledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın