Pritzker Ödülü’nün Bu Seneki Sahibi Wang Shu Oldu

Pritzker Ödülü ile ilgili bu seneki tahminler boş çıktı. Dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden biri Çinli mimar Wang Shu'nun oldu. Amateur Architecture Studio'nun kurucusu olan mimar 48 yaşında.

Mimar ödülü kazanması üzerine, “Bu benim için gerçekten büyük bir sürpriz oldu. Pritzker Ödülü’nü kazandığım için büyük bir onur duyuyorum. Haberi alınca birden geçmiş 10 sene içerisinde yaptıklarımı düşündüm. Bu ödül, çok çalışmanın ve ısrarcı olmanın pozitif getirileri olduğunu kanıtladı.”

Ödül töreni, 25 Mayıs’ta Wang Shu’nun ülkesi olan Çin’de yapılacak. Hem ödül törenin Çin’de yapılması hem de ödülün Çinli bir mimara verilmesindeki amaç ülkenin mimarlığın gelişmesine koyduğu katkıya vurgu yapmak.

Wang Shu Hakkında
4 Kasım 1963 tarihinde Urumqi’de doğdu. 1985 yılında Nanjing Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. 3 sene sonra aynı okulda yüksek lisans eğitimini tamamladı. Daha sonra Zhejiang Güzel Sanatlar Akademisi’ne devam etti, burada eski binaların yenilenmesi üzerine çalışmalar yaptı. Burada çalışmaya başladıktan yaklaşık 1 yıl sonra (1990) ilk binası olan Haining Youth Center’ı tamamladı. Diğer önemli binaları arasında Vertical Courtyard Apartments, Şangay EXPO’daki Ningbo Tengtou Pavyonu, Ningbo Tarih Müzesi, Ningbo Çağdaş Sanat Müzesi, Wenzheng College Kütüphanesi, Çin Sanat Akademisi Xiangshan Kampüsü bulunuyor.

Shu aynı zamanda 2000 yılından beri Çin Sanat Akademisi Mimarlık Bölümü’nün başkanı.

Etiketler

Bir yanıt yazın