SALT Beyoğlu’nda Mekansal Enstalasyon

SALT Beyoğlu’ndaki Forum için özel olarak kurgulanmış ilk mekânsal enstalasyon 28 Mart’ta kullanıma açılıyor.

SALT’ın, Forum’u farklı kullanım düzenlerine açmayı amaçlayan müdahaleler serisi, Céline Condorelli’nin “Surrounded by the Uninhabitable (Yaşanmazlıkla Çevrili)” adlı enstalasyonu ile başlıyor. Enstalasyon, temel işlevsel gereksinimlere yanıt vermenin yanı sıra sosyalleşme, bilgi paylaşımı, dinlenme ve çalışmaya uygun alanlar sunuyor. SALT’ın geçmiş araştırma ve üretimlerinin yeniden değerlendirilerek geliştirilmesi, Forum’un değişimindeki temel odağı oluşturuyor.

Condorelli’nin müdahalesi, SALT Beyoğlu’ndaki Forum ve Danışma bankosu ile “Geçmişe Hücum: Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeolojinin Öyküsü, 1753-1914” sergisi için hazırladığı destek yapılarının yeniden işlevlendirilmesi üzerine kurulu. Enstalasyon, Forum’da bulunan Danışma bankosunun işlevlerini dağıtıyor ve çoklu oturma planları oluşturuyor. Bu sayede, İstiklal Caddesi’ndekigezginleri SALT Beyoğlu’na girmeye ve yeni dolaşım, kullanım ve karşılama düzenleri oluşturmak üzere Forum’u deneyimlemeye teşvik etmeyi amaçlıyor.

“Surrounded by the Uninhabitable (YaşanmazlıklaÇevrili)”, bir olgu olarak çalışma odasını, araştırma ve düşünceye adanmış etkin bir mekân biçiminde yeniden yorumlamaya yönelik, değişerek gelişen bir enstalasyon. Projede, mobilya ile mimari öge arası bir ölçekteki farklı yapılar, Forum mekanının kullanımına yönelik bir dizi olasılık sunuyor. Çeşitli odalardan esinle oluşturulan yapılar, biçim ve renk bakımından genel hatlarıyla hâlihazırdaki ve kurgusal çalışma odalarına göndermelerde bulunuyor. Bu yarı kullanım amaçlı enstalasyon, heykelimsi nesne, sergi ve binanın girişinin bir birleşimi olarak mekânın sosyal işlevine işaret ediyor.

Enstalasyon ilk olarak, “Geçmişe Hücum” sergisinde sunulan tarihsel nesne ve kitapları barındıran bir destek yapısı olarak hazırlandı. SALT Beyoğlu’ndaki Forum’da yer alacak ikinci versiyonu ise, kamusal mekânda gerekli bir dizi yeni işleve sahip bir biçimde şekillendirildi. Projeye, yapıların yeni bir çevre ile farklı kriterlere uyarlanmasını inceleyen bir e-yayın eşlik edecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın